Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte tüketiciyi kurbanlık alma telaşı sardı. Bu nedenle kurban pazarlarında pasaport dolandırıcılığında artış oldu.  Ayrıca hayvanın kulağındaki küperinide orjinal olmayan eski küpelerle değiştiren hayvan yetiştiricileri , tüketiciye yaşı kücük olan hayvanları satıp dolandırıyor. Peki tüketici hayvan alımı yaparken en çok nelere dikkat etmeli; Bir hayvanın kurban edilebilmesi için koyun ve keçi de bir yaş, dana ve düvede iki yaş, devede de beş yaşını doldurması gerekiyor. Hayvan küpelerinin orjinal olması ve hiçbir özrünün bulunmaması gerekiyor.

KURBAN ALIRKEN DOLANDIRILMAYIN

Acar Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Acar konuşmasında ,iki yılını doldurmamış büyükbaş hayvanların sahte pasaportlar ile satışının yapıldığını söyledi. Özellikle büyükbaşta kurbanlığa haiz olmayan hayvanların kurban edildiğini, kurban edilmeyecek hayvanların satışının yapıldığını vurgulayan Acar, büyükbaş kurbanlık alacakların hayvancılıktan anlayan birileriyle alışverişe gitmesini tavsiye etti.

sscd

KURBANLARINIZI KİLOGRAM USULÜ ALIN

Acar Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Acar, kurban alacakların, kurbanlıklarını kilogram usulü almalarını tavsiye etti. Acar, “Büyükbaş hayvanlarda kesinlikle kilogramına göre almak gerekir. Çünkü kilogram ile yapılan satış ve alışlarda ne üretici ne de alıcı haksızlığa uğramamış olur. Pazarlık usulü doğru değil. Vatandaş yılda bir defa büyükbaş hayvan alıyor, anlamaz. Şuanda Salihli’de büyükbaş dana canlı tartı kilogramı 15-17, büyükbaş düve canlı tartı kilogramı ise 15-16 TL civarında. Kurban keseceklerin kilogram usulü hayvan almaları bence isabet olur” diye konuştu.