Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TCMB'nin bağımsız ve faizleri değiştirmek konusunda özgür olduğunu söyledi.  Şimşek, İsviçre'nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomik Forumu sırasında Reuters'a, "Merkez bankasının fiyat istikrarını ve enflasyon hedeflerini korumasını istiyorum... Merkez bankası bağımsızlığından yanayım" dedi.

Şimşek, yatırımcılara merkez bankasının faiz artırımından kaçınması için hükümetin baskısı altında olmadığı konusunda yatırımcıları temin edip edemeyeceği sorusuna, "(TCMB'yi) kanuna tutan bir şey yok" cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan TCMB'nin kurdaki oynaklığı önlemek için elindeki enstrümanları kullanacağını ancak prensip olarak faiz oranlarını aşağı çekmek gerektiğini belirterek, yüksek faiz eleştirilerini sürdürüyor ve döviz durundaki hareketliliği Türkiye ekonomisine dışarıdan yapılan bir darbe olarak yorumluyor.

Hükümet kanadından da son dönemde piyasanın TCMB'yi faiz artırımı için baskıladığı yönünde açıklamalar gelmiş ve TCMB'nin faiz dışında kullanabileceği enstrümanlar olduğuna dikkat çekilmişti. Analistler hükümet kanadımdan ve Erdoğan'dan gelen bu mesajların TCMB'nin bağımsızlığına müdahale edildiği şeklinde yorumlanmıştı.