Torba tasarıya son dakika önergesiyle eklenen yeni bir maddeyle büyük ve küçükbaş hayvanların otlatılması için özel olarak ayrılıp koruma altına alınan meralar ‘’yatırım’’ adı altında imar ve yapılaşmaya açık hale gelecek. Türkiye daha fazla yem ithal etmek zorunda kalacak, sonuçta et fiyatlarına yeni zamlar gelecek.

ZEYTİNDEN ÇIKARDILAR

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) yüzde 15 ila yüzde 50 oranında zam getiren 130 maddelik torba tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde her gün yeni bir sürprizle karşılaşılıyor. MTV, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi üzerinden topluma yeni yükler getiren bir çok maddeyi komisyonda değiştirmek zorunda kalan hükümet, daha önce zeytinliklerin imara açılmasını öngören üretim reformu paketine gizlediği, ancak tepkiler üzerine çıkarmak zorunda kaldığı mera talanını bu sefer de torba tasarının içine koydu. Muhalefet milletvekillerinin yoğun eleştirisiyle karşılaşan yeni madde, Mera Kanunu’nun tahsis amacının zorunlu hallerde değiştirilmesine izin veren 14’üncü maddesine yeni bir istisna ekliyor. Yeni düzenlemeyle, meraların hayvancılık dışında kullanılmasının önü açılıyor ve teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleriyle serbest bölgelerinin bu arazilerde kurulmasına izin veriliyor.

ET VE SÜTE ZAM

Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlemenin meraları sanayi talanına açmayacağını savunurken, ilgili maddenin Meclis Genel Kurulu’nda da kabul edilmesi halinde boş, verimsiz ve çorak araziler dururken dileyen yatırımcılar hayvanların otlatıldığı verimli arazilere tek tek fabrikasını taşıyabilecek ya da sıfırdan fabrika kuracak. Hatta içerisinde onlarca, yüzlerce fabrika bulunan devasa organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri ve teknoloji bölgeleri meraları tümden kapatıp, yeşil alanı tamamen beton yığınlarına dönüştürebilecekler. Bu durumda da zaten ot sıkıntısı çeken hayvan ve süt üreticileri merasız kalırken Türkiye daha fazla yem, daha fazla saman ithal etmek zorunda kalacak. Et ve süt ürünleri zamlanacak, zora giren üretici hayvancılığı bırakıp işçileriyle birlikte işsizler kervanına katılacak. Türkiye, yerli üreticisinin karşılayamadığı eti, Sırbistan gibi ülkelerden yapacağı büyük ithalatlarla karşılamaya çalışacak.