Türkiye’ye ve Türk insanına yatırımdan hiç vazgeçmeyen şirket, 50. yılında da hem girişimcilere hem de kız çocuklarının eğitimine katkı yapmaya devam ediyor. Direktörler Kurulu Başkanlığı’na atanan ilk Türk olan Mercedes-Benz Türk CEO’su Süer Sülün’le İstanbul yerleşkelerinde konuştum...

Türkiye’deki 50. yılınızı kutluyorsunuz... Mercedes-Benz Türk, önemli bir karar vererek ilk kez Direktörler Kurulu Başkanlığı’na bir Türk çalışanını atadı...

Doğru. Bu karar, hiç şüphesiz ana şirketimiz Daimler AG’nin Türkiye’ye ve Türkiye’de yetişen ekiplerine olan güveninin bir göstergesidir. Yarım asırdır Türkiye’de faaliyet gösteren Mercedes-Benz Türk’te bu önemli göreve seçilen ilk Türk olduğum için ülkemiz adına büyük gurur ve mutluluk duyuyorum.

YAN SANAYİYE 400 MİLYON EURO


Üretim ve satışlarınız açısından Mercedes- Benz Türk’ün dünyadaki yeri nedir?

Mercedes-Benz Türk, Aksaray ve İstanbul’da olmak üzere iki farklı fabrikada kamyon ve otobüs üretiyor. Satışlarımız hem iç hem dış pazarda gerçekleşiyor. Kamyon ürün grubuna global açıdan bakacak olursak; Daimler olarak dünya çapında 5 marka altında (Mercedes-Benz, Freightliner, Fuso, Western Star, Bharat) 2016’da 415 bin satış gerçekleştirerek 1 numaraya yerleştik. Mercedes-Benz kamyonlarının global satışı bakımından Mercedes-Benz Türk, Almanya ve Brezilya’nın ardından 3. sırada. Otobüs ürün grubuna global anlamda bakacak olursak; Daimler’in en büyük otobüs üretim tesisinin Mercedes-Benz Türk’ün İstanbul’daki tesisleri olduğunu söyleyebiliriz. Satış adedi bakımından Türkiye, Almanya ve Fransa’nın ardından Avrupa’da 3. sırada.

Yan sanayiden alım kapasiteniz nedir?

Yarım asırdır Türkiye’de üretim yapan ve yatırımları 1 milyar Euro’yu aşan şirketimizin Türkiye yan sanayi endüstrisinden yaptığı alımların kapasitesi ortalama 400 milyon Euro civarında.

Aksaray fabrikanıza ne kadar yatırım yaptınız?

50 yıldır yaptığımız yatırım 1 milyar Euro’yu aştı. Bu rakam bizi Türkiye’nin en büyük yabancı sermayeli şirketlerinden biri yapıyor. Bu zamana kadar Hoşdere Otobüs Fabrikası’na 460.1 milyon Euro, Aksaray Kamyon Fabrikası’na 414.7 milyon Euro, IT, insan kaynakları ve pazarlama gibi alanlara ise 181.3 milyon Euro yatırım yapıldı. 2018 sonuna kadar 113 milyon Euro’luk yatırım ile üretim kapasitesini ikiye katlamayı, çalışan sayısını da benzer oranda artırmayı planlıyoruz.

ELEKTRİK VE HİBRİT ÖNE ÇIKACAK


Türkiye’de üretilen kamyon ve otobüsler kaç ülkeye ihraç ediliyor?

2016 sonu itibarıyla otobüs ihracat rakamını 2015’e göre yüzde 8.4 artırarak başta Batı Avrupa ülkelerine olmak üzere 3 bin 576 adetlik otobüs gönderdik. Dünyanın 70 farklı ülkesine ihraç ettiğimiz otobüslerimizin ihracat hacmi ilk ihracatın yapıldığı 1970’ten bu yana 39 bin 874 adede ulaştı. Kamyon ürün grubu ise 2016 yılında toplam 4 bin 690 adetlik kamyon ihracatı gerçekleştirdi.  Şirketimiz,  kuruluşundan bu yana Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar 70’in üzerinde ülkeye toplam 37 binin üzerinde kamyon ihraç etmiş oldu.

KADIN MÜŞTERI ORANI YÜZDE 25’E ÇIKTI


Kadınlar ve erkekler hangi modelleri tercih ediyor ?

Otomobil müşterisi özelinde; portföyümüzdeki kadın müşteri oranımız son 5 yılda yüzde 17’den yüzde 25’e yükseldi. Özellikle kompakt sınıfta yer alan CLA-, A-, GLA ve B-Serisi modellerimize kadın müşterilerimiz daha yoğun ilgi gösteriyorlar. Bu segmentlerdeki kadın kullanıcı oranımız ise yüzde 35 seviyesine ulaştı. SUV segmentlerinde de kadın müşteri oranımız ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Tüm bu gelişmelerde Mercedes-Benz’in “duygusal saflık” içeren dizayn filozofisinin önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz.

Bu senenin tasarım ve teknoloji eğilimleri neler?

Otonom sürüşe giden yolda sunulan teknolojik yenilikler bugün ön planda olurken, sürekli araçla bağlantıda kalmak bir diğer önemli tema olarak karşımıza çıkıyor. Ne istediğinizi önceden bilen bir otomobil için tüm hazırlıklar devam ediyor. Bir otomobil ajandanıza bakarak sizin nereye gideceğinizi önceden bilmeli, sevdiğiniz radyo istasyonunu açmalı, ısıyı istediğiniz seviyeye getirmeli ve normalde yaptığınız telefon görüşmelerini öneri olarak çıkarmalı. Tüm bu yeniliklerde geleneksel benzin ve dizel motorlu araçlar yerini giderek elektrikli veya hibrit araçlara bırakacak.

Mercedes-Benz’in üzerinde çalıştığı geleceğe yönelik projesi nedir?

Şirketimiz geçen yıl Paris Otomobil Fuarı’nda Mercedes-Benz 2020’nin büyüme stratejisini ve geleceğin otomobil teknolojisini tanıttı. Yıllardır otomotiv sektöründe teknolojiye öncülük eden markamızın kısaltma olarak CASE şeklinde isimlendirdiği dört yeni başlığı sektöre getirmekle ön plana çıkıyor. CASE ismi bağlanabilen (Connected), otonom sürüş imkânı sunan (Autonomous Driving), paylaşım hizmeti ile kullanılabilen (Shared-Services) ve elektrikli sürüş sistemine sahip (Electric Drive Systems) sistemlerin isimlerinin baş harflerinden oluşuyor.Mercedes-Benz 2020 büyüme stratejisinin bir parçası olarak, bu özelliklerin hepsini kapsayan bir yapı oluşturuyor ve geleceğin mobil dünyasında hâkim bir rol oynama iddiamızın altını çiziyoruz.

TÜRK MİLLİ TAKIMINA 20 YILDIR SPONSOR


Dünyada Mercedes-Benz forma sponsorluğu konusunda oldukça muhafazakâr. Siz, burada, Türk Milli Takımı’na sponsorsunuz... Başka ülkelerin de milli takımlarına sponsor oluyor musunuz?

Mercedes-Benz, dünyada Alman Milli Takımı dışında milli takımlar düzeyinde sadece Türk Milli Takımı’nın destekçisi. Bu bizler için gurur verici, A Milli Futbol Takımı’nı 1996 yılından bu yana kesintisiz destekliyoruz.

DÜNYAYA MÜHENDİS İHRAÇ EDİYORUZ


Aksaray’daki Ar-Ge merkezinin  temelini mayısta atacağınızı açıkladınız...

Evet, merkezimizin faaliyete başlamasıyla tüm dünyada üretilecek Mercedes-Benz kamyonlarının uzun yol denemeleri, Aksaray Ar-Ge merkezimiz tarafından yapılacak. Yani bu zamana kadar Almanya’nın Münih kentinde yapılan kamyon uzun yol testleri, artık Mercedes-Benz Türk tarafından Türkiye’de; örneğin Adana’nın Pozantı İlçesi’nde yapılacak. Diğer ülkelerdeki ekiplerle bilgi alışverişinde bulunan Türkiye’deki Ar-Ge ekiplerimiz, global ekosistem içerisinde geleceğin teknolojilerini eşzamanlı olarak Türkiye’de geliştirme imkânı buluyor. Bugün gelinen noktada artık ülkemizden dünyaya mühendislik ihraç ediyoruz.

YARATICI FİKİRLERE 500 BİN TL VERİLECEK


50. yılınızda 50 Startup’a destek vereceğinizi açıkladınız... Projeyi biraz anlatabilir misiniz?

“50. Yılda 50 Startup” projesini, yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirleri destekleyerek topluma ve çevreye fayda sağlayan, pozitif sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üreten yaklaşımlara katkıda bulunmak amacıyla başlattık. Projemizin en belirgin özelliği ise; 50 Startup’a toplam 500 bin TL’lik destek verirken herhangi bir karşılık beklemiyoruz. Ayrıca onları eğitim kampına davet ediyor, ihtiyaç duydukları eğitim ve yönlendirmelerle destek olmayı hedefliyoruz.

2