Merkez Bankası’nın 85’inci olağan genel kurulu Ankara’da yapıldı. Genel Kurul’da, geçtiğimiz günlerde sürpriz bir şekilde görevinden ayrılan Banka Meclisi ve Para Politikası Kurulu Üyesi Ahmet Faruk Aysan’dan boşalan Banka Meclisi üyeliğine Fatih Güldamlasıoğlu, görev süresi dolan Lokman Gündüz’ün yerine ise Denetim Kurulu Üyesi Ömer Duman seçildi. Ayrıca 3 denetim kurulu üyeliğine de yeni isimler geldi

DÖVİZDEN 5.2 MİLYAR KAZANDI


Genel kurulda konuşan Başkan Çetinkaya, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanıncaya kadar para musluklarını sıkmaya devam edeceklerini açıklarken, hükümetin de bu çabaya reformlarla destek vermesini istedi. Çetinkaya, hükümetin yapması gereken 3 reformu; beşeri sermaye ve işgücü piyasalarına yönelik adımlar, teknoloji ve yenilikçiliği destekleyen bir yapının oluşturulması ve tasarrufların artırılması şeklinde sıraladı. Çetinkaya’nın işgücü piyasası ve tasarruf reformuyla özellikle kıdem tazminatı fonunu işaret ettiği ifade ediliyor. Merkez Bankası 2016 yılında faizden net 8.3 milyar lira, döviz alım satımından da net 5 milyar 364 milyon lira para kazandı.

Diğer gelir ve giderlerle yıllık brüt 11.2 milyar lira kâr elde eden Merkez, 6.4 milyar lirası Hazine’ye temettü, 1.6 milyar lirası da Maliye’ye vergi olmak üzere hükümete bu yıl toplam 8 milyar lira para aktaracak.

DAVA YOLU GÖRÜNDÜ


Merkez Bankası’nın genel kurulu küçük hissedarların yine isyanına sahne oldu. Bankanın kuruluşunda büyük paralar yatırarak Merkez Bankası’na ortak olan yatırımcıların varisleri, aradan geçen 85 yılın sonunda hisselerinin değerinin adeta sıfırlandığından şikayet ederek, Merkez Bankası’na dava açacaklarını bildirdi. Bir hisse sahibi de isyanını kürsüden, “Elimdeki 1 hisse 85 yıl önce 100 altın ediyordu, bugün 10 kuruş ediyor. Hakkımı çalanlara haram olsun” sözleriyle dile getirdi.