Dolardaki yükseliş trendi devam ediyor. Yaklaşık üç haftanın en yüksek rakamları gören dolar, 3.8430'a kadar yükseldikten  sonra saat 12:00'da  3.8230 seviyesinde. Dolarda küresel güçlenmenin gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden olması, iç riskler ve Hazine'nin yüksek borçlanma gereksinimi TL cinsi varlıklarda baskı yaratmaya devam ederken; dolar/TL 3.84'ü, gösterge 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 12'yi aştı. Cuma günü valörde son işlemde yüzde 11.45 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise bu sabah yüzde 12 seviyesinde açıldıktan sonra 12.19'a kadar yükselirken; saat 1013'te 12.17 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL dün akşam saatlerinde 3.8360'a kadar yükseldikten sonra bugün saat 14:42'de 3.8282 seviyesinde.

Sepet bazında TL de dün 4.1570 seviyesine yükseldikten sonra bu sabah 4.1392/4.1375, euro/TL ise 4.4806'ya kadar yükseldikten sonra bu sabah 4.4523/4.4530 seviyesinde bulunuyor.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken; piyasalar saat 15:30'da ABD GSYH ve çekirdek PCE, saat 17:00'de ise ABD Michigan tüketici güven endeksi verisini izleyecek.

Dolar yüksek seyrini koruyarak haftalık kazanım kaydetmeye hazırlanırken, euro Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil alımlarının süresini uzatması ve 2018'de faiz artımı yapma ihtimalini azaltmasının ardından üç ayın dip seviyesine geriledi.

AMAÇLARI DALGA BOYUNU ARTIRMAK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TL'deki değer kaybını ve dolarda yaşanan son dakika gelişmelerini yorumladı. Zeybekci, "Türkiye'ye bazı kuruluşların finansman sağlamayacağı haberleri çıktı; böyle birşey yok, bunlar yalan. Burada yapılmak istenen dalgalanmada dalga boyunu artırmak, kur ve faizle oynayanların rant temin etmesi; bunda başarılı olamayacaklar" dedi

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçilerin Demokratların desteğini almadan vergi oranlarını düşürme tasarısını yasalaştırmasına imkan verecek olan 2018 mali yıl bütçe tasarısını kabul etmesi, Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçi liderlerin istediği vergi kısıntılarının önünün açılmasına destek oldu.

dolar

Yatırımcıların dikkati ise hala görev süresi Şubat'ta dolacak Janet Yellen'den sonra Fed'in başına kimin geçeceğinde. Siyasi haber sitesi Politico'nun haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Merkez Bankası'nın (Fed) başkanlığı için yarışta son kalan adaylardan Jerome Powell ve John Taylor arasında seçim yapması bekleniyor.

Trump'ın kendi adayını Kasım başında çıkacağı Asya gezisinden önce açıklaması bekleniyor.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, TL'nin iç risklerin de etkisiyle en çok değer kaybeden EM para birimleri arasında ilk sıralarda yer aldığını söyleyerek, "Öte yandan küresel dolar hareketi de kurdaki yükselişte etkili. ABD'de vergi reformunu kolaylaştıracak bütçe tasarısının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesi bundan sonraki süreçte Trump'ın vergi reformlarını demokratların desteği olmadan da geçirebilecek olması ve Fed başkanlığında Taylor ihtimalinin artması dolarda ciddi yükselişe neden oldu" dedi.

Erkan, "TL'de zaten son dönemdeki haber akışı ve TCMB'nin sabit tutmasından sonra süregelen bir düşüş vardı. Kurda 3.78 seviyesinin aşılmasıyla akşam saatlerinde yükseliş ivme kazandı. Kurda 3.83 üzerinde kalınması 3.89'a hareket olabileceğine işaret ediyor" dedi.

Dolarda küresel güçlü seyir, jeopolitik riskler, ABD ile yaşanan vize sorunları, Türk bankalarına yönelik ceza haberi, içerideki siyasi gelişmeler ve yüklü ihaleler kur ve faizde son dönemde yükselişe neden oldu.

[old_news_related_template title="Kurları siyaset ateşledi" desc="Arka arkaya yaşanan siyasi gelişmeler TL'nin hızla zayıflamasına neden doldu. ABD ile yaşanan vize krizinden sonra yükselişini hızlandıran dolar, 7 Eylül’den bu yana yüzde 11 değer kazandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/erg.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/kurlari-siyaset-atesledi-2065464/"]

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise aylık tahvil alım miktarını azalttı ve ekonomiyi desteklemek için yıllardır devam eden aşırı gevşek para politikasının sıkılaştırmak için şu ana kadarki en büyük adımı attı. Ancak aylık tahvil alım tutarını azaltsa da ECB ekonomideki yavaşlama ihtimaline karşı alım yaptığı süreyi uzattı.

Öte yandan olumsuz algılanan haber akışı ve Hazine'nin borçlanma ihtiyacının artması da faiz üzerinde baskı yaratıyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.45 seviyesinde iken dün yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11.99'a kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 11.90, valörde son işlemde yüzde 11.93 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvil ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 12.26, dün ise spot kapanışta ortalama yüzde 12.67, valörde son işlemde yüzde 12.61 seviyesindeydi.

REUTERS

 

[old_news_related_template title="Çeyrek altın ve gram altın ne kadar? Altın fiyatları uçuşta!" desc="27 Ekim 2017 altın fiyatları belli oldu. ABD ve Almanya ile siyasi gerilim sorunu sebebi ile altındaki yükseliş bugün de sürüyor. Yatırım yapmak, birikim yapmak ve yakınlarına hediye almak isteyen vatandaşlarımızın oldukça merak ettiği gram altın fiyatları bugün uçuşta. Peki bugün gram altın kaç lira? Çeyrek altın kaç lira? Altın düştü mü? Cuma günü gram altın fiyatı ne kadar, çeyrek altın ne kadar? Altın yine yükseliyor mu? Çeyrek altın ve gram altın ne kadar? 27 Ekim Cuma güncel altın fiyatları" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/altin-fiyatlari-ceyrek-gram-9-ekim-cumhuriyet-altini-ne-kadar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ceyrek-altin-ve-gram-altin-ne-kadar-27-ekim-cuma-guncel-altin-fiyatlari-altin-fiyatlari-ucusta-2065323/"]