İhaleye 375 milyon dolarlık teklif gelirken TCMB, TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranını yüzde 9, dolar faiz oranını yüzde 0.75 olarak belirlemişti.

TCMB ilk gün faiz oranını yüzde 8 dün ise yüzde 8.5 olarak açıklamıştı. TL faiz oranının bugün yüzde 9'a çıkarılması sonrası dolar/TL yönünü aşağı çevirdi. Açıklama öncesi 3.8250 civarında işlem gören dolar/TL açıklamanın ardından 3.8150'li seviyelere geriledi.

Merkez Bankası internet sitesinden yaptığı açıklamada, TL depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verdiğini açıklamıştı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verilmiştir" denilmişti.

Bankacıların pratikte bir swap işlemi olarak adlandırdıkları bu adım TCMB'nin bankalara TL karşılığı önceden belirlenmiş bir vadede döviz sağlaması, vade sonunda da ilgili miktarların yeniden iadesi olarak biliniyor.

REUTERS