Yaklaşık 12 milyar dolarlık iş hacmine ulaşan ve tüm dünyada önemli bir marka haline gelen Türk ev tekstili sektörü, sınır  ülkeleri ve Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin ardından Amerika kıtasına açılarak zararı kapatmaya başladı. Sadece ev tekstili alanında bavul ticareti ile 2 milyar doları bulan Rusya’ya ihracat uçak krizinin ardından sıfırlanırken, pazarda Türkiye’nin yerini Çinli şirketler aldı. Bölgeye kriz öncesinde resmî olarak 600 milyonluk ihracat yaptıklarını kaydeden Türkiye Ev Tekstil Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Ali Sami Aydın, bu yılsonunda Rusya’ya ihracatın  150 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini aktardı.

AÇIK HESAPLA ÇEKECEK

Rus firmalarının Çin’e genellikle temel ürünler için gittiğini kaydeden Aydın, düzenlenen fuarlarla birlikte yeni koleksiyonların yeniden Rus alıcıları çekeceğini aktardı. Aydın, özellikle açık hesap olarak tabir edilen ve sonradan ödemeli satışların, Rusya’yı tekrar Türk üreticilere döndüreceğini söyledi. “Her şerde bir hayır vardır. Rusya krizi sonrasında sektörün kabiliyeti arttı” diye konuşan Aydın,” Kaybedilen pazarlar yerine Güney Amerika, ABD, İskandinav ülkeleri ve Çin’e ihracat başladı. En büyük ihracat pazarımız Avrupa Birliği (AB). Bunun yarısı Almanya’ya. Almanya’dan sonra ABD pazarı 400 milyon dolar ile ikinci büyük pazarımız. ABD’de satılan bornozun yüzde 30’u Türkiye’den gidiyor. Seçimlerle birlikte umudum AB ile yeni bir  sayfa açıp işlerin düzelmesini istiyoruz” diye konuştu.

rus

ABD’YE HAVLU AB’YE PERDE

İhraç pazarlarında ise ABD’nin farklılaştığını ve oraya mal satmanın bir kültür olduğunu dile getiren Aydın, sektörün ilerlemesine rağmen bir marka çıkaramadığını kaydetti. Aydın, ABD’nin havlu, AB ve Çin’de ise döşemelik ve perdenin önde gittiğini dile getirdi. 1.2 milyar nüfusa sahip Çin’de 120 milyon zengin bulunduğunu kaydeden Aydın, “Zengin Çinliler mobilyasında Türk kumaşı, Türk havlusu görmek istiyor. Çinli bir mobilyacı ürününde Çin’de üretilmiş kumaş kullandığında 400 dolara, Türk kumaşı kullandığında ise 1000 dolara satıyor” dedi. Ev tekstilinde Avrupa’ya ihracatının çift rakamlara ulaştığını kaydeden Aydın, “Umudumuz en iyi yılları aşacağımız yönünde. Sektörümüzün kilogram ihracat fiyatı 12 dolar civarında. 1 kilo ev tekstilini 1 kilo otomotivden daha pahalıya satıyoruz. En iyi ihracat yılımız 3.6 milyar dolar civarındaydı. Bu yılki hedefimiz 3 milyar dolar” şeklinde konuştu.

CİRONUN 3'TE 1'İ FUARDAN

Ali Sami Aydın, gelecek dönemlerde yapılacak Hometeks fuarına 300 firmanın katılacağını, çoğunluğu Çinli olmak üzere 25  yabancı firmadan katılım gerçekleşeceğin dile getirdi. 12 milyar dolarlık iş hacminin 3’te 1’inin fuarlarda bağlandığını  aktaran Aydın, yılda iki kez düzenlenen fuarlarla fabrikaların daha canlı kılındığını kaydetti. Sektörde yabancı markalarla ortaklık için şirketlerin borsaya açıldığını dile getiren Aydın, KDV yüzde 8’e geldikten sonra kayıt dışının yok seviyesine indiğini dile getirdi.