Siyasi belirsizlikler, yapısal reformların yerine getirilmemesi ve Türk Lirası'nın hızlı değer kaybının 2018'i Türk şirketleri için zorlu bir yıla dönüştüreceği uyarısı yapıldı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından, Türkiye ile Körfez ülkeleri ve Güney Afrika'daki şirketlerin 2018 görünümüyle ilgili bir rapor yayımlandı. Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analisti Rehan Akbar, Türk şirketleriyle ilgili değerlendirmesinde, "Politika yönelimi ve yapısal ekonomik reformların uygulanma hızındaki sınırlı netlik gibi, siyasi riskler ve mevcut yüksek kur oynaklığı Türk şirketlerinin 2018 için negatif görünümünü belirliyor" dedi.

BÜYÜME YAVAŞLAYACAK


Türkiye'deki güçlü Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin 2018'den itibaren yavaşlayarak yüzde 4'ün altına inebileceği belirtilen raporda, kalıcı yüksek enflasyon ve döviz kuru oynaklığının yatırımcı güvenini sarstığı kaydedildi. Hükümetin mali ve parasal teşvik paketlerinin sona erdiği ifade edilirken, özellikle dövizle borçlanıp Türk Lirası ile kazanan şirketlerin kırılgan durumda olduğuna işaret edildi.
Kredi notu verilen 13 Türk şirketi içinde 9'unun görünümünün negatif, 3'ünün durağan, sadece 1'inin pozitif olduğu belirtilen raporda, Türkiye'nin "Ba1 negatif" kredi notundan daha yüksek nota sahip 6 şirket ise şöyle sıralandı: Coca Cola, Koç Holding, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği, OYAK, Anadolu Efes.

Diğer yandan, sağlıklı bilançolara ve piyasa üstünlüğüne sahip Türk şirketlerinin zorlu koşullarla mücadele yeteneklerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Moody's uzmanları, liranın değerinin düşüklüğü ve Avrupa'daki talep artışının ihracatçı şirketlerin lehine olduğunu dile getirdi. Ayrıca, iyileşen güvenlik koşullarının turizm, konaklama ve havacılık sektörlerini desteklediği ifade edildi.
Raporda, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerdeki şirketlerin yükselen petrol fiyatları ile birlikte açklarını kapattıkları ve 2018'e daha istikrarlı girdikleri belirtildi. Güney Afrika şirketlerinin ise siyasi belirsizlik ve talep düşüklüğü baskısı altında olduğunun altı çizildi.

'RİSKLER AZALTILMALI'


Ekonomik görünümün istikrarlı hale gelmesi için jeopolitik ve siyasi risklerin azalması gerektiğini belirten Moody's, ayrıca politik yönelimin netleştirilmesi ve ekonomik reformların yerine getirilmesini şart olarak gösterdi. Görünümün pozitife dönülmesinin şartları olarak ise şirketlerin dış borç bağımlılığının giderilmesi ve uzun vadeli finansman kaynağına kavuşması, şirketlerin dünyaya daha çok açılması sayıldı.