Dünya Gazetesi'nden Alaattin Aktaş bugünkü yazısında mültecilerin ekonomiye etkisine ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Aktaş'ın 'Mülteciler kişi başına geliri de aşağı çekti' yazısının ilgili bölümü:

İktisat kitapları, kişi başına gelirin, GSYH'nin ülke nüfusuna bölünmesiyle hesaplanacağını yazar. Teoride böyledir de, pratikte farklı durumlarla karşılaşılabiliyor işte. Çünkü belli ki iktisat kitapları yazılırken, bir ülkenin, nüfusunun yüzde 5'ine yakın sayıda mülteci barındıracağı hiç hesaba katılmadı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıkladığı verilere göre Türkiye'de şubat ayı itibariyle 3 milyon 551 bin mülteci bulunuyor. Mültecilerin çok büyük çoğunluğu tahmin edileceği gibi Suriyeliler. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 21 Temmuz itibariyle Türkiye'deki kayıt altına alınan Suriyeli mülteci sayısı 3 milyon 97 bin düzeyinde.

İçişleri Bakanı Soylu'nun şubat itibariyle yaklaşık 3.6 milyon olarak açıkladığı toplam mülteci sayısını yıl ortalamasında kabaca 4 milyon olarak almak pek yanlış olmasa gerek.
alaattin31072017jpg_ws4ly

KİŞİ BAŞINA GELİRE ETKİ


Köşemizi sürekli izleyen okurlar hatırlayacaklardır. Orta vadeli programın ve bu kapsamda yer alan bir dizi verinin, TÜİK'in GSYH serisini yenilemesinden dolayı revize edilmesi gerektiğini köşemizde 13 Temmuz'da yazmıştık. O yazımızda, OVP'ye göre bu yıl 9 bin 529 dolar olarak beklenen kişi başına gelirin, GSYH'deki revizyondan sonra 10 bin doların üstüne çıkacağını da belirtmiştik. Kaldı ki, OVP'de dolar kuru öngörüsü 3.18'di, gidişata göre ise dolar kuru yıllık ortalama bazda 3.63 dolayında gerçekleşecek gibi görünüyordu.

[old_news_related_template title="Türkiye Suriyelilere kaç para harcadı?" desc="2011 yılından beri iç savaştan kaçan 3 milyon Suriyeli Türkiye'ye geldi. Resmi rakamlara göre Türkiye Suriyeli başına yılda ortalama 5 bin TL harcıyor. Uzmanlar Suriyelilerin önemli bir bölümünün Türkiye'de kendilerine gösterilen tavırdan memnun olduklarını ve kalıcı olacağını söylerken bütçe harcamalarına göre Suriyelilere yapılan yardımın büyüklüğünün boyutu ortaya çıkıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/suri2-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/turkiye-suriyelilere-kac-para-harcadi-1682465/"]

Şimdi kişi başına gelir verisine bir satır daha eklemek gerekiyor. Daha öncekileri "OVP'ye göre" ve "gidişat" olarak aktarmıştık sizlere. İşte üçüncü satır, "mültecilerle" diye tanımladığımız hesaplama.

2017-2019 dönemine ilişkin orta vadeli programdaki hesaplamalarda 2017'nin yıl ortası nüfusu 79 milyon 337 bin kişi olarak dikkate alınıyor. Ama şimdi bu nüfusa yaklaşık 4 milyon kişi daha eklenmiş durumda ve Türkiye'nin toplam GSYH'si artık 79.3 milyon tarafından değil, bir anlamda 4 milyonluk mülteci nüfusunun oluşmasıyla birlikte 83.3 milyon tarafından paylaşılıyor.

Bu durumda 799 milyar dolar olacağı tahmin edilen GSYH'yi mültecilerle birlikte oluşan 83.3 milyona böldüğümüzde kişi başına gelirin 9 bin 600 dolar civarına düştüğünü görüyoruz.