İşçi, memur ve emeklilerin mutfak enflasyonu kasım ayında adeta patladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yüzde 12.98 hesapladığı yıllık enflasyon temel gıda ürünlerinde yüzde 60’lara kadar dayandı. Asgari ücretlilerin alım gücü, son bir yılda 82 gıda ürününde birden düştü. Tüketici Hakları Derneği (THD) tarafından yapılan hesaplamalar, vatandaşın mutfak enflasyonunu gözler önüne serdi. TÜİK rakamlarına göre, Kasım 2017 ayında Kasım 2016 ayına göre gıdadaki son bir yıllık fiyat artışının yüzde 15.78 olduğuna dikkat çeken THD, bu artışın limonda yüzde 60’ı, kabak, domates ve patateste yüzde 50’leri, nohut, patlıcan ve yumurta gibi temel gıda ürünlerinde de yüzde 30’ları aştığını bildirdi.

ZAM YÜZDE 8-10 ARASI

THD, Kasım 2016’dan Kasım 2017’ye kadar olan son bir yıllık dönemde asgari ücretin yüzde 7.92, emekli işçi aylığının yüzde 10.9 ve emekli memur aylığının da yüzde 10.13 arttığına dikkat çekti. Maaş ve ücret zamlarının gıda fiyatlarındaki artışın çok çok gerisinde kaldığı ifade edilen THD araştırmasında, asgari ücretlilerin 82, emekli memurların 71 ve emekli işçilerin de 65 gıda maddesinde satın alma güçlerinin düştüğünü belirledi. THD Başkanı Turhan Çakar, temel gıda maddelerine yapılan zamların maaş zamlarını katladığını belirtti, “Görülüyor ki halk temel gıda maddelerine erişemiyor. Ne yazık ki yükselen enflasyon açlık ve yoksulluğu daha da artırmıştır” dedi.
Dar gelirlilerin mutfak harcamalarından oluşan sepette fiyat artışı her zaman enflasyon oranının çok üstünde yer ediyor. Çünkü, TÜİK enflasyon hesabını yaparken, her ay 27.386 iş yerinden ve 4 bin 275 haneden 910 madde için yaklaşık 400 bin 772 fiyat derliyor. TÜİK’in hazırladığı enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı ise yüzde 21.77 seviyesinde bulunuyor.

18szt07a_ist_izm_ank_ant_trb

16 milyon kişi açlık sınırının altında yaşıyor


THD Başkanı Turhan Çakar, Türk-İş’in 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını Kasım 2017 itibariyle 1.567 lira olarak hesapladığını, TÜİK’in hane halkı kullanılabilir gelir rakamları ile Türk-İş’in açlık sınırı rakamları karşılaştırıldığında Türkiye’de nüfusun yüzde 20’den fazlasının yani 16 milyondan fazla kişinin açlık sınırının altında yaşadığının anlaşıldığını söyledi. Çakar, “Özellikle de, asgari ücretli aileler ile işsiz aileleri ve sigortasız çalışan ailelerin büyük bir çoğunluğunun açlık sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır. Bu tablo, tarım ve gıda politikalarının iflas ettiğini ortaya koymaktadır. Acilen, halktan yana tarım ve gıda politikasına dönülmelidir” çağrısı yaptı.