ZAM YÜZDE 8-10 ARASI
THD, Kasım 2016’dan Kasım 2017’ye kadar olan son bir yıllık dönemde asgari ücretin yüzde 7.92, emekli işçi aylığının yüzde 10.9 ve emekli memur aylığının da yüzde 10.13 arttığına dikkat çekti. Maaş ve ücret zamlarının gıda fiyatlarındaki artışın çok çok gerisinde kaldığı ifade edilen THD araştırmasında, asgari ücretlilerin 82, emekli memurların 71 ve emekli işçilerin de 65 gıda maddesinde satın alma güçlerinin düştüğünü belirledi. THD Başkanı Turhan Çakar, temel gıda maddelerine yapılan zamların maaş zamlarını katladığını belirtti, “Görülüyor ki halk temel gıda maddelerine erişemiyor. Ne yazık ki yükselen enflasyon açlık ve yoksulluğu daha da artırmıştır” dedi.
Dar gelirlilerin mutfak harcamalarından oluşan sepette fiyat artışı her zaman enflasyon oranının çok üstünde yer ediyor. Çünkü, TÜİK enflasyon hesabını yaparken, her ay 27.386 iş yerinden ve 4 bin 275 haneden 910 madde için yaklaşık 400 bin 772 fiyat derliyor. TÜİK’in hazırladığı enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı ise yüzde 21.77 seviyesinde bulunuyor.
16 milyon kişi açlık sınırının altında yaşıyor
THD Başkanı Turhan Çakar, Türk-İş’in 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını Kasım 2017 itibariyle 1.567 lira olarak hesapladığını, TÜİK’in hane halkı kullanılabilir gelir rakamları ile Türk-İş’in açlık sınırı rakamları karşılaştırıldığında Türkiye’de nüfusun yüzde 20’den fazlasının yani 16 milyondan fazla kişinin açlık sınırının altında yaşadığının anlaşıldığını söyledi. Çakar, “Özellikle de, asgari ücretli aileler ile işsiz aileleri ve sigortasız çalışan ailelerin büyük bir çoğunluğunun açlık sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır. Bu tablo, tarım ve gıda politikalarının iflas ettiğini ortaya koymaktadır. Acilen, halktan yana tarım ve gıda politikasına dönülmelidir” çağrısı yaptı.