Ekonomi Bakanlığı yabancı yatırımcıların Türkiye'ye güvenini artırmak için birçok uluslararası şirketin katılacağı reklam kampanyası başlatmayı planlıyordu. Ancak Financial Times'da yer alan habere göre bazı şirketlerin, Türkiye'deki son dönem yaşanan gelişmelerin ve AB ile yaşanan gerilimin marka değerlerini etkilememesi için kampanyaya katılma kararlarını askıya aldıkları öne sürüldü.

İsviçre merkezli Nestlé, FT'ye yaptığı açıklamada "Kampanyaya katılma kararımızı askıya aldık ve bir sonraki adımlarımızı gözden geçireceğiz" dedi. İsviçreli ilaç şirketi Novartis'in CEO'su Joe Jimenes, kampanyanın zamanlamasının çok kötü olduğunu belirterek, alınmış bir karar olmadığını ancak gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti.

Nestlé Türkiye'de yaklaşık 100 yıldan fazladır, Novartis ise 60 yıldır faaliyet gösteriyor. Nestlé'nin Türkiye'de 3 bin 800, Novartis'İn ise 2 bin 600 çalışanı bulunuyor.

TÜRKİYE'YE YATIRIM ÇAĞRISI


Ekonomi Bakanlığı tarafından organize edilen reklam kampanyasında 17 uluslarası şirket bulunuyor. Kampanyaya katılan şirketler, hazırlanan kısa videolarda ve posterlerde, Türkiye'deki geçmişlerini ve faaliyetlerini anlatarak diğer şirketlere Türkiye'ye yatırım çağrısı yapıyor. Kampanyada Samsung yetkilisi Türkiye'nin güvenli olduğunu söylerken Nestlé yetkilisi evinde hissettiğini belirtiyor. Türk yetkililer ise bütün şirketlerden kampanyaya katılım için onay alındığını söyledi.

Kampanya'ya katılan ABD'li otomotiv devi  Ford, 90 yıldır var oldukları Türkiye'nin kalkınmasına yardımcı olmak ve onur duydukları işlerini ilerletmek istediklerini belirtti. Ford "Kampanyanın başka bir şeye yorumlanmasını istemiyoruz" dedi. İngiliz telekomünikasyon devi Vodafone, kampanya ile ilgili bir değişiklik olmadığını söylerken, "Reklam kampanyasındaki açıklamamız Türk ekonomisi, müşterilerimize ve iş ortaklarımıza yardım konusunda bağlılığımız ile alakalı. Herhangi bir politik konu hakkında ifademiz yok" dedi. ABD'li General Electric kampanyayı desteklediklerini belirtirken Japon otomotiv devi Toyota ise sürüdürülebilir büyüme hedefi için Türkiye'de iş yapmaya devam edeceklerini açıkladı.