Türkiye’de özellikle kadınlar arasında yaygın olan obezite sorunu bir dizi sağlık sorununu beraberinde getirmesinin yanı sıra, ekonomik verimi de azaltıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayınladığı verilere göre, 35 üye ülkenin nüfusları içinde her 5 yetişkinden 1’i obezite sorunu yaşıyor. Türkiye nüfusu içinde obezite oranı 15 yaş üstündekilerde yüzde 22.3’ü bulurken, kadınların yüzde 29.2’si, erkeklerin yüzde 15.3’ü obez olarak tanımlanıyor. Türkiye’de obezler ile fazla kiloluların toplamı ise nüfusun yüzde 55.4’ünü oluşturuyor. Bu verilere göre, Türk kadınları obezite oranı bakımından OECD ülkeleri içinde ABD, Meksika, Yeni Zelanda, Macaristan ve Şili’nin ardından 6’ncı sırada yer alıyor. OECD üyeleri içinde Uzak Asya ülkeleri Güney Kore ve Japonya’da kadınlar arasında obezite oranı yalnızca yüzde 4.6 ve 3.1 olarak ölçülürken, İsviçre ve İtalya’da oranlar yüzde 10’un altında seyrediyor. OECD genelinde obezite oranı ortalaması tüm toplumlarda yüzde 19.5, kadınlarda yüzde 20, erkeklerde yüzde 19 olarak gözüküyor.

1

İŞ BULMAK DAHA ZOR


OECD bilgi notunda, eğitim seviyesinin ve sosyo-ekonomik koşulların obezite oranları üzerinde etkili olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Obezite bir yandan emek piyasası verimlerine zarar verirken, diğer yandan var olan sosyal eşitsizliklerin körüklenmesinde etken oluyor. Obez kişilerin iş şansı daha düşük, istihdam edilme ihtimalleri daha az ve emek piyasasına yeniden girmekte daha çok zorlanıyorlar. Obez kişiler daha çok hastalık izni aldıkları ve daha az saat çalıştıkları için daha az üretkenler ve obez olmayan kişilere göre yaklaşık yüzde 10 daha az kazanıyorlar. Obezite ve ona bağlı emek piyasası sonuçlarıyla mücadele etmek sosyal ve sağlık eşitsizliklerinin oluşturduğu kısır döngüyü kırmaya yardımcı olacaktır.” Notta, Türkiye’nin 2013 yılından itibaren sağlık için hareket etmenin ve porsiyonları küçültme kampanyaları yürüttüğü belirtildi.

ERKEKLER İÇİNDE HIZLA YAYILIYOR


OECD verilerine göre, düşük eğitimli kadınlar arasında obez veya fazla kilolu olma ihtimali yüksek eğitimlilere göre 2-3 kat daha fazla. 35 üye ülke genelinde her 5 yetişkinden 1’inin obez olduğu tespit edilirken, obez veya fazla kilolu olanların oranı yetişkinlerde yüzde 50’ye, çocuklarda yüzde 17’ye ulaşıyor. Japonya ve Güney Kore’de obezite oranı yüzde 4.6’yı bulmazken, özellikle İngiltere, Meksika ve ABD’de 1990’lardan itibaren obezite ve fazla kiloluluk sorunlarının hızla yaygınlaşması dikkat çekiyor. Ancak son yıllardaki kampanyalar sayesinde bu yaygınlaşma hızı yavaşlıyor. Kadınlar arasında obezite daha fazla görülmesine rağmen, erkek arasındaki yayılma hızının daha yüksek oldu.