Enflasyonda yükseliş hız kesmiyor. Yılın son çeyreğinde gerilemesi beklenen enflasyon yüzde 11.20’ye yükseldi. Çekirdek enflasyonun yüzde 10.98 ile son 13.5 yılın zirvesini görmesi önümüzdeki aylar için de tehlike çanlarının çalmasına yol açtı. Aylık bazda en yüksek artış okulların açılması ile eğitimde yaşandı. TÜİK ocak ayında enflasyon sepetinde gıda, giyim ve konutun ağırlığını azaltırken, alkollü içecekler ve ulaştırmanın ağırlığını da artırmıştı. Ancak buna rağmen gıda harcamaları yıllık yüzde 12.5,ulaştırma harcamaları ise yüzde  16.1 artarken, mutfaktaki yangının alevlendiğini gösterdi.

YIL SONU ÇİFT HANEDE KALIR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) eylül ayında yüzde 0.65 artış gösterirken, Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık yüzde 0.24 arttı. Yıllık bazda yüzde 16.28’e geriledi. Uzmanlar özellikle çekirdek enflasyondaki yüksek seyrin ürkütücü boyuta ulaştığını belirtiyor. Enflasyonun uzun vadeli seyrini göstermesi bakımından Merkez Bankası’nın da yakından izlediği çekirdek enflasyon olarak da bilinen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden “C” endeksi yüzde 10.98’e yükseldi. Böylece çekirdek enflasyon 2004’ün Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Eylül ayında dövizdeki hızlı yükseliş de enflasyonun hareketlenmesinde etkili oldu. Önümüzdeki aylarda beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimlerinin sona ermesi ve artan iç talebin yaratacağı baskı ile enflasyondaki yüksek seyrin devam etmesi bekleniyor.
sc

Yıl sonunda tüketici fiyatlarındaki artışın çift hanelerde kalabileceği vurgulanıyor. ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan, yıllık enflasyonda eylül ayında gözlenen ciddi artışta, gıda ve giyim kaynaklı mal fiyat artışlarının yanı sıra küresel krizden bu yana en yüksek düzeye ulaşan hizmet fiyatlarının belirleyici olduğunu söyledi. Eylül ayında tüketici fiyatlarında enflasyonun ana harcama gruplarında tek gerileyen kalem olan gıda fiyatlarındaki düşüşün desteğiyle beklentilerin altında aylık bazda yüzde 0.65 artış gösterirken, diğer tüm harcama gruplarında artış yaşandı.

EN YÜKSEK ARTIŞ EĞİTİMDE

TÜİK verilerine göre ana harcama grupları itibarıyla aylık en yüksek artış yüzde 2.08 ile eğitim grubunda olurken, ulaştırmada yüzde 1.58, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.34, lokanta ve otellerde yüzde 1.02 ve giyim ve ayakkabıda yüzde 0.80 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibarıyla eylülde sadece gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 0.23 düşüş gerçekleşti. Yıllık bazda en fazla artış yüzde 16.10 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12.50, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12.06, sağlık yüzde 11.90 yükseldi.

ENFLASYON EKİMDE YİNE YÜKSELECEK

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ın yayınladığı raporda, Türkiye’de enflasyonun ekim ayında yüzde 11.5 civarında zirve yapmasının beklendiği kaydedildi ve TL’nin son dönemdeki zayıflığı ve iç enflasyon baskılarının bu zirvenin kasım ayına kaymasına sebep olabileceği belirtildi. Bunun yanı sıra, şirket, çekirdek enflasyon içerisindeki diğer kategorilerde gerçekleşen geniş çaplı yükselişin, TL’nin son dönemdeki zayıflığı ile birlikte yurt içi enflasyon baskılarını yansıttığı görüşünde.

ZAM ŞAMPİYONU YEŞİL SOĞAN OLDU

Eylül ayında yüzde 14.75 fiyat artışı ile zam şampiyonu yeşil soğan oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yeşil soğandaki fiyat artışını yüzde 11.12 ile anaokulu ücreti izledi. Fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler ise yüzde 9.60 ile okul için servis ücreti, yüzde 9.41 ile sivri biber, yüzde 9.02 ile patlıcan, yüzde 8.62 ile çocuk spor kazağı, yüzde 8,18 ile yurt ücretleri oldu. Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 27.46 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlarda gerçekleşti.