İstanbul’un akciğerleri olarak kabul edilen Sarıyer’deki Park Orman’ın 147 hektarlık bölümünü imara açacağı için 2014 yılından beri tartışma konusu olan bungalov projesi yeniden gündeme geldi. 2015 yılında Fatih Ormanı’na yapılacak bungalov ve kır kahvelerinden oluşan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararının 2016 yılında idare mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine yeni bir proje hazırlanarak ÇED başvurusu yapıldı.

ÇED KAPSAMI DARALTILDI

Doğuş Grubu ve Bilgili Holding’in ortak olduğu Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları tarafından yapılacak 250 milyon 182 bin 952 liralık temalı park projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6 Kasım’da askıya çıkarılarak ikinci kez ÇED süreci başlatıldı.

ÇED başvuru dosyasında İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nin “109 adet bungalovun ağaç kesmeden bu alana yerleştirilmesinin mümkün gözükmediği, ÇED raporu hazırlanmasının zorunluluk olarak ortaya çıktığı” görüşüne göre projede yeniden düzenleme yapıldığı belirtildi. Karara istinaden Park Orman içindeki 63.23 hektarlık “Hassas Koruma Bölgesi”nin ve 62, 76 hektarlık “Sürdürülebilir Kullanım Bölgesi”nin ÇED Başvuru Dosyası kapsamında alınmadığı, bu alanlarda hiçbir amaçla yapılaşma yapılmayacağı kaydedildi. Mahkeme kararı doğrultusunda ÇED sürecine konu olan “Kontrollü Kullanım Bölgesi” içerisinde bungalovlar için yeniden düzenlenme yapıldığı, 109 değil 53 adet bungalov yapılmasına karar verildiği belirtilerek, “Tesisin yapılacağı alandaki ağaçların durumu göz önünde bulundurularak, bungalovlar ağaç kökleri ve taçlarına maksimum uzaklıkta yerleştirilecektir” denildi.

60 bin metrekarelik inşaat alanı var


Mahkeme kararına istinaden, inşaat alanları değerlendirmelerinin parsel bazında yapıldığı belirtilerek 162 bin 306 metrekarelik parsel alanında inşaat alanının 60 bin 551 metrekare olarak belirlendiği açıklandı. Proje kapsamında gerekli düzenlemeler yapılarak proje ile hiçbir şekilde, tek bir ağacın dahi kesilmeyecek şekilde bungalovların yerleştirileceği belirtildi.  Yeni projeye göre kamping alanına 100 odalı 53 adet bungalov, 2 adet idari bina, 6 adet kır kahvesi ve açık yüzme havuzu yapılacak. Günübirlik Kullanım Alanı’nda toplam 14 kafeterya, 26 bin metrekarelik alana bir çocuk müzesi, bin 1500 metrekarelik çok amaçlı salon, 2 bin metrekarelik arazi üzerinde 487 araçlık otopark yapılması planlanıyor.