Hükümete yakınlığı ile bilinen Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, patronların asgari ücret oyununu gözler önüne serdi. Bazı patronların asgari ücretin içinde olan 133 liralık Asgari Geçim İndirimi’ni (AGİ) işçiye ödemeyip 1.271 liraya çalıştırdığını söyledi. 133 liranın maaş avansı gibi gösterilerek devletin kandırıldığını belirten İnanç, ‘ek banka kartı’ olarak adlandırılan yöntemi şöyle anlattı:

“İşverenler işçilerin maaşlarını yatırdıkları hesaba bağlı olarak bir ek kart çıkarıyor. Sonra da asgari ücretten oluşan maaşı prosedüre uygun işçinin hesabına yatırıp, ek karttan bir kısmını işçiden önce kendisi çekiyor. Daha sonra da işçi kendisine kalan, asgari ücretin çok altındaki maaşı çekiyor. İşçiler işini kaybetmemek için bu oyuna ses çıkaramıyor. Durumu BİMER’e başka isimlerle şikayet eden işçiler oldu. Ancak BİMER, isimler sahte diye işin üzerine gitmedi.”

ÜZERİNE GİDİLMEDİ

Başkan İnanç, böyle yapan fabrikaların isimlerini tek tek belirlediklerini ve Çalışma Bakanlığı’na şikayet ettiklerini ancak sorunun üzerine gidilmediğini söyledi. İnanç, “Örneğin B.Ç. fabrikasında işçiye 1.200 lira maaş önerildiğine dair elimizde ses kaydı var. Ancak Çalışma Bakanlığı müfettişleri, işyerinde tüm çalışmaların yasalara uygun olduğunu rapor edip gitti. Ayrıca Adıyaman’da G.T’de örgütlenme sürecinde bazı işçilerin 10 yıldır sigortasının olmadığını tespit ettik. Bunları sendikamıza üye yapamadık. Bakanlığa bildirdik. Gelen raporda biz haksız çıktık. Kastamonu’daki R.-G.’yi şikayetimiz üzerine fabrikaya gelen bakanlık müfettişi, işçilere, ‘İşveren buraya bir fabrika açmış, sizin sendikayla ne işiniz var’ demiş.”

1.3 milyarlık yatırım yurtdışına kaçtı


07muratinanc

Murat İnanç, 2002’den bu yana 1 milyar 301 milyon dolarlık tekstil ve hazır giyim yatırımının yurtdışına kaçtığını, bu yüzden 50 bin kişilik istihdamın boşa gittiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i tekstile yönelik sözleri nedeniyle üstü kapalı eleştiren İnanç, “Bu ülkeyi yönetenler tekstili desteklemezlerse daha çok işsizlikle mücadele ederler. Devleti yönetenler tekstili hor görmesinler” şeklinde konuştu.