ABD’li çalışanların yüzde 54’ü ücretli izin günlerinin tamamını kullanmazken, kullanılmayan bu izinlerin toplamı yılda 662 milyon günü buluyor. Kullanılmayan 206 milyon günlük izin sonraki yıla devredilemiyor veya çalışanın ücretine eklenemiyor. “Project: Time Off” adlı kuruluşun araştırmasına göre, bu yolla çalışanların 66 milyar dolarlık hakkı işverenlerin hanesine yazılıyor.

TATİL ÇALIŞANA YARIYOR

ABD’deki 7 bin 331 çalışanla yapılan görüşmelerde, izinlerini yakmayı göze alanların yüzde 58’i izin dönüşü oluşacak iş yükünden çekindiği için haklarını tam olarak kullanmadığını belirtti. Bu çalışanların yüzde 47’si işlerini devredebilecekleri kimse olmamasından yakınırken, yüzde 36’lık kesim patronlarının gözüne girmek için yıllık izinlerini tam kullanmadığını, yüzde 35’lik kesim yerine başkasının geçmesinden endişe ettiğini dile getirdi. İşyerinde izin hakları konusunda yeterince bilgilendirildiğini belirten çalışanların oranı yüzde 30’da kaldı.

ABD’li işyeri amirlerinin yüzde 81’i tatile çıkmanın çalışanların moralini artırıp tükenmişliğini azalttığı görüşüne katılırken, yalnızca yarısı tatile çıkmayı teşvik ettiklerini dile getirdi. ABD genelinde yıllık ortalama kullanılan izin günü sayısının 1998’de 20 gün olduğu, 2014’te 14 güne düştüğü ve 2017’de 17 günü geçmesinin beklendiği kaydedildi.

Avrupa’daki ülkelerin hemen hepsinde en az 22 gün ücretli izin hakkı bulunurken, Portekiz ve Avusturya’da ücretli izin günleriyle resmi bayram ve tatil günlerinin toplamı 35 ediyor. Dünyanın en çok nüfusa sahip ülkesi Çin’de ise şehre ve bölgeye göre ücretli izin hakkı değişiklik gösteriyor. Çin’in dünyaya açılan kapısı olan Hong Kong özerk yönetim bölgesinde 17 günü bulan ücretli izin hakkı Taipei’de 13’e, Şanghay’da 7’ye düşüyor.
Tayland’da yıllık ücretli izin günü sayısı ortalama 9 gün ile sınırlıyken, 16 tatil ve bayram günü eklendiğinde ortalama tatil günü sayısı 25’e çıkabiliyor. Yeni Zelanda’da çalışanlar 30 gün izin kullanıyor.

Türkler 18 gün kullanıyor


TÜRKİYE’de bu yıl kağıt üzerinde 15.5 gün olan resmi bayram ve tatil günlerinin büyük bölümü haftasonu tatiline denk geliyor. İsviçreli finans devi UBS’nin “Fiyatlar ve Gelirler 2015” araştırmasına göre, Türkiye’de yıllık ücretli izin günü ortalaması ise 18 günle sınırlı. İstanbul’daki bir çalışanın yıllık çalışma saati ise 2 bin 43 saati buluyor. Buna karşılık, Fransa’nın başkenti Paris’teki ortalama bir çalışan yılda sadece 1604 saat çalışıp en az 29 gün tatil yapıyor. Dünya genelinde haftalık çalışma saati ortalaması 40’ın biraz üzerinde ve yıllık izin hakkı yaklaşık 4 hafta iken, Türkiye’de çalışanların yüzde 40’ı haftada 50 saatten fazla çalışıyor ve 2.5 hafta tatil yapabiliyor.