Dolar ve euro sert yükseldi, Merkez Bankası'ndan müdahale geldi. Merkez Bankası bankaların borç alabilme limitlerini gecelik vadede yapılan işlemlerde sıfıra düşürdü. Böylece fonlama maliyetlerinin 25 baz puan artması bekleniyor. Merkez'in bu kararı piyasada örtülü faiz artırımı olarak yorumlandı. Kurlarda yaşanan bu yükseliş ve Merkez Bankası'nın hamlelerini Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale değerlendirdi.

PARA POLİTİKASI BASİTTİR, ZOR OLAN BASİT OYNAMAKTIR


Sözlerine, "Futbolun duayeni merhum Johan Cruyff “Futbol basittir, zor olan onu basit oynamaktır” demişti." diyerek Başlayan Prof. Özlale, "Son dönemlerde Merkez Bankası’nın (TCMB) hamlelerine bakınca ister istemez bu sözü hatırlıyorum. Hatırlarsanız geçen senenin sonu bu senenin başında da TCMB faiz dışı bir dizi önlem almaya çalışmış, etkili olmayınca da geç likidite penceresini keşfetmişti." açıklamasında bulundu.

“FAİZLERE DOKUNMADAN FAİZ ARTIR POLİTİKASININ SONUNA GELİNDİ"


"Bugün itibarıyla TCMB artık bütün likidite işlemlerini geç pencereden yapmaya başladı. Yani “faizi arttırmadan faizi arttır” politikasının da sonuna gelindi." diyen Prof. Özlale, "Son bir sene bize çok açık bir şekilde gösterdi ki TCMB’nin döviz piyasalarında –döviz likiditesini iyileştirme, vade riskini azaltma gibi- aldığı önlemler olumlu olsa da bu döviz kurunu tek başına düşürmeye yetmiyor. Bozulan enflasyon dinamikleri, yükselen ülke risk primi, kısa vadede sıkışan özel sektör borcu gibi çok temel problemler var. Bütün bunları görmezden gelip dolambaçlı yollara sapmanın yatırımcılar nezdinde çok fazla bir değeri yok. Korkum o ki bu sorunları günlük tedbirlerle örtmeye çalışmanın önümüzdeki dönemdeki faiz maliyeti daha da yüksek olacak." ifadelerini kullandı.

[custom_content title="Johan Cruyff kimdir?" desc="1947 yılında doğdu. Futbola Ajax’ta başladı. Bu takımda 6 lig, 2 kupa ve 3 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu yaşadı. 1973’te Barcelona’ya, 1978’de Los Angeles Aztecs’e transfer olduktan sonra ülkesine döndü. 1974 Dünya Kupası’nda takımının kaptanlığını yaptı. Aktif futbol yaşantısı sırasında, sarı saçları ve çalımları nedeniyle 'Sarı Fare' lakabıyla bilinirdi. 1974 FIFA Dünya Kupası'nda ülkesinin finale çıkmasında önemli rol oynadı, ama Hollanda Millî Takımı finalde kaybetti. 51 kez milli olan Cruyff, futbolu bıraktıktan sonra teknik adam olarak Barcelona’da görev aldı. Cruyff 3 kez Avrupa'da Yılın Futbolcusu Ödülünü alan 3 futbolcudan biri. Marco Van Basten, Michel Platini Avrupa yılın futbolcusu ödülünü 3 kez alan diğer isimlerdi."]