Türkiye İşverenler Sendikası'nın (TİSK) etkinliğine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada emeklinin promosyon almasında bankaların tüm şartlarının kaldırıldığını açıkladı.

Mehmet Müezzinoğlu, emeklilere promosyon ödemelerinin şartlarının sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Bugünden itibaren hangi bankadan emekli maaşlarını almak istiyorlarsa, o bankalarla yalnız bir protokol yapacaklar, 'Ben 3 yıl süresince maaşımı senden çekeceğim.' (Bankalar) Yalnız maaşını o bankadan çekme protokolü evrağı dışında başka hiçbir evrak istemeyecekler. Böyle bir evrak isteyen bankayla da emekli maaşı protokolü yapmasınlar. Bugün biz gerekli talimatı bütün bankalara gönderdik. Emeklilerimizden promosyonla ilgili 'Ben maaşımı 3 yıl süresince bu bankadan çekmek istiyorum' protokolü dışında hiçbir şart sürmeyecekler, dün akşam yaptığımız görüşmelerden sonra. Dolayısıyla bürokrasi yok."

BANKALAR NE İSTİYORDU?


Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklamada emeklilerin promosyon ödemesi alması için iki otomatik ödeme talimatı vermesi şart koşulmuştu. Ayrıca emekli banka müşterisinin promosyon alabilmesi için üç yıl bankada kalma şartı dışında kredi kartı alması veya kredili mevduat hesabı açtırması gerekiyordu.

ESKİ DÜZENLEME NEDEN EMEKLİNİN LEHİNE DEĞİLDİ?


Kredili mevduat hesabı açacak emeklilerin eksi bakiyeye düşüp faiz ödeme riski bulunuyordu. Otomatik ödeme talimatı vermeleri emeklilerin eksi bakiyeye düşme ihtimalini artıracaktı.  İşçi, Memur, BAĞ-KUR Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz promosyon ödemelerinden üç yıl sonunda emeklinin 354 TL zarar edeceğini belirtmişti. Öte yandan her bankanın müşterilerinden promosyon ödemesi için benzer şartlar talep etmesi kartel oluşturdukları iddiasıyla rekabet hukuku açısından da tartışma yaratıyordu.

BÜYÜKANNEYE MAAŞ 10 İLDE BAŞLIYOR


Öte yandan Müezzinoğlu büyükannelere maaş projesi için 10 pilot il belirlediklerini ifade ederek, "Büyükanne Projesi" hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, “Biz dedik ki böyle bir projenin destekçisi olalım. 6 bin 500 ailenin 10 ilde pilot uygulamasına başlıyoruz. Talepleri aldık. 31 bin ailenin üzerinde uygunluk bulduk. O aileler bu hafta 6 bin 500'e indirilecek. Mart ayı başı itibariyle 10 ile 'Büyükanne projesini başlatacağız. İnşallah başarılı bu ülkeye ait olan bir proje olacak. İnşallah başarılı, bu ülkeye ait olan bir proje olacak. Milli bir proje olacak. Parasal boyutunun tartışılmasını çok doğru bulmuyorum, esas sosyokültürel boyutu çok anlamlı olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="'Emekliler promosyonda üç yıl sonunda 354 TL zarar edecek'" desc="Emekliler önümüzdeki ay promosyon ödemelerini almaya başlayacak. Sozcu.com.tr olarak promosyon ödemesinin detaylarını araştırdık. Bankalar promosyon almak isteyen emeklilerin iki tane otomatik ödeme talimatı vermesini ve Kredili Mevduat Hesabı (KMH) açmasını şart koşuyor. İşçi, Memur, BAĞ-KUR Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz promosyon ödemelerinden üç yıl sonunda emeklinin 354 TL zarar edeceğini belirtiyor. Emekliler kredili mevduat hesaplarındaki otomatik ödeme talimatlarına karşı faiz ödememek için sürekli bir miktar parayı hesapta tutmak zorunda kalacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/p321hp3123hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/emekliler-uc-yil-sonunda-354-tl-zarar-edecek-1684375/"]

[old_news_related_template title="Bankalar promosyonda kartel mi oluşturuyor?" desc="SGK Türkiye'nin dev bankalarıyla birer birer emekli promosyonu anlaşması imzalıyor. İmzalanan anlaşmalarda promosyon alacak emeklilerden her banka tarafından benzer isteklerde bulunulması 4054 sayılı rekabet kanunu açısından tartışmalı bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/p2p3p3p4p54.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/bankalar-promosyonda-kartel-mi-oluyor-1689621/"]