Kamuya ait varlıkları birbiri ardına satıp özelleştirme rekorları kıran AKP şimdi de TTK (Türkiye Taş Kömürü Kurumu) ve TKİ’nin (Türkiye Kömür İşletmeleri) elindeki bütün kömür sahalarını özel sektöre satmak için düzenleme hazırladı.
Kömür ocaklarının rantabl (verimli) işletilmesi için özelleştirmenin yapıldığı açıklandı. Ancak muhalefet milletvekilleri
amacın rantabl işletmek değil rant sağlamak olduğunu söylediler. Sendikacılar özelleştirme sonrası kömür ocaklarındaki
ölümlerin katlanarak artacağından endişe ediyor.

RANTABL MI, RANT MI?

Hükümet vatandaşa vergi yağdırdığı torba tasarıya devletin elindeki tüm kömür madenlerinin özel sektöre satılmasını
öngören kritik bir madde koydu.
Madde metninde özelleştirmeden hiç söz edilmezken, TTK ve TKİ’nin uhdesinde bulunan maden ruhsatlarını bölerek ihale edebileceği, sahaları özel sektöre işlettirebileceği ifade edildi. Düzenlemeyi eleştiren HDP Milletvekili Garo Paylan,
“Maddenin gerekçesinde rantabl kelimesi var. Türkçe kelime bulamadınız mı?” dedi.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, “Sahi o kelimenin Türkçesi ne?” diye sorunca Paylan, “Amacınızın verimlilik olmadığı açık. Ranttan türetilip tasarıya yazılmış. Sahaları rant için satacaksınız” yanıtını verdi.

BÖL PARÇALA SAT

CHP’li Musa Çam da, maden sahalarının özelleştirilmesine kesin olarak karşı olduklarını belirtirken, “Bu özelleştirme
rantabl için değil rant için yapılmaktadır.
Bu düzenleme çıkarsa madenlerde ölümlü iş kazalarının sayısı daha da artacaktır” uyarısında bulundu. MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı da “Madenleri böl böl sat, böl böl sat. Amacınız bu mu? Niçin parçala parçala sat modeline ihtiyaç duyduğunuzu açıklayın.
Zonguldak halkına sordunuz mu? Onlar bunu mu istiyor? MHP olarak kararı halkın vermesini istiyoruz” dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da hükümetin kömür madenlerini önce özelleştirip daha sonra tamamını kapatacağını asıl amacın bu olduğunu söyledi.
Düzenlemeyi hükümet adına savunan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, kamuya ait madenleri özel sektöre rödovans yöntemiyle
kiraladıklarında şirketlerin yatırım yapmadığını, madenleri satmaları halinde ise özel sektörün madenlere büyük yatırım yapacağını, üretim ve istihdamın artacağını ifade etti.

Özelleştirme 3-5 işadamı için yapılıyor


Özelleştirilmesi planlanan kömür madenlerinde örgütlü Türk-İş’e bağlı Genel Maden İş Sendikası’nın Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, komisyonda ciddi uyarılarda bulundu. Madenlerin özel sektöre satılması halinde zaten işlemeyen denetimlerin tamamen biteceğini ifade eden Mutlu, ölümlü iş kazalarının artacağını, işçi kıyımlarının olağanüstü boyutlara ulaşacağını söyledi. Hükümet sıralarına dönüp, “Sizi bugüne kadar kandıran 3-5 işadamı şimdi sizden özelleştirme yapmanızı istiyor. Özelleştirmeyi onlar istedi diye yapıyorsunuz” eleştirisini getiren Mutlu, “Siyaset yapmıyorum, gerçekleri söylüyorum.
Zonguldak’ta 2 bin civarında kaçak maden ocağı olduğunu herkes biliyor. Onlardan birinde çalışan gencecik işçinin cesedini hastane kapısına bırakıp kaçtılar. Hesap sorulmadı. Zonguldak’ı birkaç patronun keyfine teslim ederseniz bedeli çok ağır olur” diye konuştu.