Türkiye'yi uzun süre meşgul eden referandum sonuçlandı, artık ülke gündeminin yeniden ekonomiye dönmesi ve ağır sorunların çözüme kavuşturulması bekleniyor. Enerjilerini uzun süredir seçim meydanlarında harcayan ekonomi bakanlarının önünde, birikmiş sorun ve vaatlerle dolu bir ajanda var. Ayrıca memur ve memur emeklilerine 2018-2019 döneminde yapılacak zamların belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri de önümüzdeki yaz aylarının sıcak tartışma konusu olacak.

[old_news_related_template title="Financial Times'tan referandum analizi" desc="İngiliz Financial Times ismini açıklamayan büyük bir patronun referanduma ilişkin, 'Eğer 'referandumu destekliyorum ama bazı şüphelerim var' dersem medya bana saldıracak. Eğer referandumu desteklemiyorum dersem hapse gireceğim. En iyisi bir şey söylemeyeyim ve en iyisini umayım” dediğini yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/hpp12hp1hp2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/financial-timestan-referandum-analizi-1790205/"]

EKONOMİYE DOPİNG ŞART


Ekonomi gündeminin bir bölümünü referandum öncesi verilen vaatlerin yerine getirilmesi, diğer bölümünü ise vaatlerin getireceği yüklerin finansmanı oluşturuyor. Ekonomik durgunluk, işsizlik ve enflasyon ise ağır ekonomik problemler olarak öne çıkıyor.  Ekonomi yönetimi, erken seçim kararı alınmaması halinde 2019 yılına kadar vaatler ve makro sorunlardan oluşan iki ayrı cephede mücadele etmek zorunda kalacak. Olası bir erken seçim kararı alınması halinde ise makro sorunlar yine geri plana düşecek, vaatler öne çıkacak. Türkiye’nin işsizlik sorununu çözmesi ve dünya liginden geriye düşmemesi için her yıl ortalama yüzde 5-6 oranında büyümesi gerekiyor. Ancak büyüme 2016’da yapılan büyük revizyona rağmen yüzde 2.9 seviyesinde kaldı.

ÖZEL SEKTÖRDEN ÇOK KAMU


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri, büyümenin özel sektörden çok kamu yatırımları ve kamu harcamalarından kaynaklandığını ortaya koydu. Hükümet, ekonomiyi canlandırmak için hem üretimi hem de vatandaşın tüketimini artırmaya yönelik bir dizi teşvik ve önlem açıkladı, ancak bütün bunlar ekonomiyi canlandırmaya yetmedi. Ekonomi yönetiminin, geçici büyüme ve istihdam sağlayan inşaat sektörü bir yana şimdi kalıcı istihdam sağlayan üretim ekonomisini daha fazla cazip hale getirecek önlemlere odaklanması gerekiyor.

[old_news_related_template title="Altın 5 ayın zirvesinde! Çeyrek altın ne kadar oldu?" desc="Uluslararası piyasalarda spot altının ons fiyatu 1,295 dolara çıkarak 5 ayın zirvesini gördü. Kapalıçarşı'da ise çeyrek altın 248 TL'den, gram altın 151 TL'den satılıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/altin-shutter.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/altin-5-ayin-zirvesinde-ceyrek-altin-ne-kadar-oldu-1799309/"]

ZORLUKLAR VAR


Tasarruf açığı bulunan Türkiye’nin hedeflediği ölçüde büyüyebilmesi için yurt dışından düzenli kaynak girişi gerekiyor. Ancak kredi derecelendirme kuruluşlarının arka arkaya Türkiye’nin notunu kırıp ‘yatırım yapılabilir’ ülke konumundan çıkarması büyümenin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

referandum-7

TAŞERON KADRO VE KIDEM BEKLİYOR


Çözüm bekleyen sorunlar ve gerçekleştirilmesi beklenen vaatler arasında en çok taşeron işçilerin kadroya alınması ve kıdem tazminatı geniş kesimleri ilgilendirmesiyle öne çıkıyor. Hükümet, kamuda  çalışan ve sayıları 800 bine yakın taşeron işçiye referandum sonrası için söz vermişti. Ekonomi yönetiminin ilk iş olarak bu sözü yerine getirmesi gerekiyor. Kıdem tazminatı fonu kurmayı planlayan hükümet, bu hedefi gerçekleştirmek için yeniden nabız yoklayacak. Ancak, büyük tartışmalara neden olacağı belirtiliyor. Memurların iş güvencesinin tartışılacağı memur reformu da çok tartışılacak konuların başında gelecek.

HÜKÜMET VERGİDE REFORM VAAT ETTİ


Maliye Bakanı Naci Ağbal, referandumdan hemen sonra Katma Değer Vergisi (KDV) sisteminde köklü değişiklikler yapacaklarını duyurdu. KDV’de nasıl bir sistemin getirileceği piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Ayrıca Gelir ve Kurumlar Vergisi’ne  yönelik değişiklikler yeni gündem maddeleri olacak. Çift hanede seyreden enflasyon, turizm ve ihracat gelirlerinin artırılması yeni dönemde daha fazla performans göstermesi gerekiyor.