Rekabet Kurulu’ndan son dönemde bir biri ardına sürpriz soruşturma ve inceleme kararları geliyor. Geçtiğimiz günlerde gıda fiyatlarındaki aşırı yükselişi incelemeye alan Rekabet Kurulu, şimdi de başka bir üst kurul olan İhale Kurulu’nun alanına giren ihale konusunda kritik bir rekabet ihlali soruşturması başlattı.

ŞİKAYET GELDİ

Rekabet Kurulu, Çelik Otokorkuluk ve Yol Güvenlik Sistemleri Derneği’ne üye firmaların ve bazı iştiraklerinin ihalelere danışıklı teklif vermek ve fiyat belirlemek suretiyle 4054 sayılı Rekabet Kanunu’nu ihlal ettikleri iddiasını içeren başvuru üzerine önce önaraştırma başlattı.

Önaraştırmada elde edilen bilgi ve belgeler ile yapılan tespitleri 27 Nisan 2017 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına karar verdi.

CİRO ORANINDA CEZA

Buna göre Kurul kararıyla; Çelik Otokorkuluk ve Yol Güvenlik Sistemleri Derneği Alka San. İnş. ve Tic. A.Ş. Çepaş Galvaniz Demir Çelik Madencilik A.Ş. Kıraç Galvaniz A.Ş. Kisan Group A.Ş. Şa-Ra Enerji İnşaat Tic. ve San. A.Ş. Yimtaş Mühendislik İnşaat Taah. Turz. Metal. San. Tic. A.Ş. Antakya Galvaniz Metal San. Tic. Ltd. Şti. hakkında rekabetin ihlal edilip edilmediği konusunda soruşturma yürütülecek. Rekabetin ihlal edildiği yönünde karar çıkması halinde ise firmalara ciroları oranında ceza verilebilecek.

4054 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesi, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri yasaklıyor. Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine kararın tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunuluyor.