Dünya genelinde sanayi robotlarının sayısı 5 ülkenin öncülüğünde katlanarak artarken Türkiye 4 bin civarındaki sanayi robotuyla, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) oluşturduğu 3’üncü kümede yer aldı. OECD’nin “Dijital Ekonomi Görünümü 2017” raporunda, kuruluşa üye ülkeler ile işbirliği yapılan Çin ve Brezilya’daki sanayi robotu sayısı karşılaştırıldı. Çeyrek milyondan fazla sanayi robotu işleten Japonya en yakın rakibi ABD’ye bile 100 binden fazla fark atarken, 10 binden fazla sanayi robotuna sahip 9 ülke olduğu tespit edildi. 4 bin - 10 bin arasında sanayi robotunun bulunduğu ikinci grupta İsveç, Kanada, Brezilya, Belçika gibi ülkeler yer alırken, Türkiye ile Polonya, İsviçre, Danimarka, Hindistan, Slovakya gibi ülkeler bin - 4 bin arasında sanayi robotuna sahip ülkeler grubunda toplandı. Norveç, İsrail, İrlanda, Yeni Zelanda, Yunanistan, Şili ve Estonya ise binden az sanayi robotuna sahip ülkeler olarak sıralandı.
Raporda, 750 bin civarında sanayi robotunun bulunduğu 35 OECD ülkesinin, dünyadaki sanayi robotlarının yüzde 70’ine sahip olduğuna dikkat çekilerek, “Demek ki robotlar yüksek oranda gelişmiş ekonomilerde yoğunlaşmış durumda. OECD ortağı ekonomiler içinde ise Çin robotlara uyum sağlamakta lider” denildi. OECD ayrıca, kullanımda olan sanayi robotlarının 3’te 2’sinin 4 OECD ülkesi ile Çin’de bulunduğunun altı çizildi.

ÇİN LİDERLİĞİ DEVRALIYOR

Uluslararası Robotik Federasyonu’nun (IFR) tahminlerine göre, 2016 sonu itibarıyla bütün dünya genelinde 1 milyon 828 bin olan sanayi robotu sayısının 2020’de 3 milyon 53 bine ulaşacağı hesaplandı. Asya ve Avustralya bölgesinde yıllık sanayi robotu sayısı artışı oranı yüzde 16’yı bulurken, bu oran Amerika Kıtası’nda yüzde 9, Avrupa’da ise yüzde 7 oldu.
2020’de Çin’deki sanayi robotu sayısının 950 binin üzerine çıkarak, 611 bine ulaşması beklenen Avrupa Kıtası’na fark atacağı öngörüldü.

22szt09a_ant_ist_izm_ank_adn_trb

Robot satışları hız kazandı


ÇİM biçmekten yerleri süpürmeye kadar çeşitli işlerde kullanılan hizmet robotları da sanayi robotları gibi yükselişte. 2017’de hizmet robotu satışları geçen yıla göre yüzde 12 artışla 5.2 milyar dolara ulaştı. 2018-2020 döneminde 27 milyar dolarlık hizmet robotu satışı olacağı tahmin ediliyor.