Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin Rusya ajandasındaki bir numaralı ekonomik gündem maddesi domatesti. Rusya 24 Kasım 2015'teki jet krizinin ardından Türkiye'den aldığı tarım ürünlerine kısıtlamalar getirmiş ardından birer birer engelleri kaldırmıştı. Fakat iki ülke arasında 15 Temmuz'dan sonra buzların erimesine rağmen Ruslar domates ambargosunu kaldırmadı.

Defalarca iki ülke arasında karma ekonomik komisyonlar toplandı fakat istenilen aşamaya varılamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Rusya'ya giden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise domates krizini çözmek için girişimlerde bulundu. Hatta bakan ziyareti sırasında Twitter'a bir domates fotoğrafı bile gönderdi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Putin ile yaptıkları ortak basın toplantısı sırasında, “Türk domatesi ucuz olması hem lezzetli olması bakımından tavsiyemizdir” diye konuştu.

'SONSUZA KADAR KAPIMIZ KAPALI DEĞİL'


Rusya devlet Başkanı Putin ise Türk domatesine kapılarını sonsuza kadar kapamayacaklarını fakat Rus üreticilerin de para kazanması gerektiğini belirterek ambargonun bir süre daha devam edeceğinin sinyallerini verdi.

DOMATES ZAM ŞAMPİYONU OLDU


Türkiye'nin en çok domates sattığı ülkelerden biri olan Rusya artık Türk domatesini almıyor. Beklenti bu domatesin iç pazara sürülmesi ve domates fiyatlarının düşmesi... Fakat durum böyle olmuyor. TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre Nisan ayının zam şampiyonu yüzde 61'lik artışla domates oldu. Akıllara Rusya'ya satılmayan domatesin depolarda tutulduğu ve pazara sürülmediği şüphesi geliyor. İstanbul halinde Antalya domatesin kilogramı 8 TL'ye kadar çıkıyor. Marketlerde 10 TL'yi buluyor.

KIŞ ETKİLEDİ


Sozcu.com.tr'ye konuşan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, bu sene Antalyta'da yaşanan olağan dışı hava şartları nedeniyle üreticinin yeteri kadar ürün elde edemediğini, bu yüzden domatesin pahalandığını söyledi. Alp şöyle dedi "Rus krizi domatesi etkiledi fakat bu sene kış şartları domates fiyatlarının bu hale gelmesine neden oldu. Normal şartlara göre kışta 25 - 30 gün sarkma oldu. Bu da domateste boşluk yaptı. Domateste 4 boy ekim yapılır. İlk ekim bitti tek ekimler de yetişti 2 demet 3 demet kaldı. Soğuk uzun sürünce fide kendini geliştiremedi. Üretici ektiğinin sadece yüzde 10'unu alabildi. Şimdi 2. ekim Mayıs'ta yapılacak ve üretim dengelenecek. Mayıs'ta yapılan üretimle fiyatlar normale dönecek." dedi.  Alp Antalya halinde şu anda domatesin kilosunun 3 lira ile 5 lira arasında değiştiğini belirtirken yakın zamanda fiyatların ineceğini ifade etti.

[old_news_related_template title="Mersin'de 109 dönüm tarım arazisi sular altında kaldı" desc="Sel felaketi ve don ile uğraşan, Türkiye'nin narenciye ve meyve sebze ürünleri başkentlerinden biri Mersin'i şimdi de taşan nehir sonucu oluşan sel taşkını vurdu. Şiddetli sağanak yağışta Göksu Irmağı'nın taşması sonucu 109 bin dönüm tarım alanı sular altında kaldı. Yaşanan bu doğal afetler sonucu sebze ve meyve fiyatlarının artması ve vatandaşın cebine yansıması bekleniyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/111-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/mersinde-109-donum-tarim-arazisi-sular-altinda-kaldi-1735802/"]

Mersin'de bu yıl yaşanan sel baskını da domates fiyatlarının artmasında önemili bir etken oldu.



[old_news_related_template title="İşte Nisan ayının zam şampiyonları" desc="Nisan ayında fiyatı en fazla düşen ürün domates olurken, fiyatı en fazla düşen ürün patlıcan oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/domates_dha.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/nisanda-zam-sampiyonu-domates-oldu-1828931/"]