Yaşanan uçak krizi sonrası ilişkilerin normalleşme yoluna girmesine rağmen halen Türk domatesini almayan Rusya, Türk derisinden ise vazgeçmedi. Bu yılın ilk 9 ayında Rusya’ya deri ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 93 artarak 134 milyon dolar oldu. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Rusya’nın lokomotif pazarları olduğunu ve buraya yaptıkları ihracatın her geçen ay daha da artacağını söyledi.

MODAYI BELİRLİYOR


Bu yılın ilk 9 ayındaki genel ihracatın ise yüzde 9 artışla 1.1 milyar dolara ulaştığını anlatan Şenocak, yılsonu hedeflerinin 1.5 milyar dolar ihracat olduğunu belirtti.

Türk deri sektörü olarak moda ve trendleri yakından takip etmekle kalmadıklarını ifade eden Şenocak, artık kendilerinin ürettikleri ürünlerle modayı belirlediklerini kaydetti. Şenocak, “Bir pazara girdiğimizde rakip ülkelerden bizi ayrıştıran yönümüzün uygun fiyat olduğu dönemler artık eskide kaldı” diye konuştu. Türk deri sektörünün potansiyelinin altında çalıştığını belirten Şenocak, sektörün yüzde 50 kapasiteyle çalıştığını, bu kapasiteyi rtıracak teşvikler beklediklerini vurguladı. Şenocak, “Devletimizin kurulu kapasite kullanımlarına yönelik getireceği bir teşvik sistemi hem istihdamımızı hem de ihracatımızı artıracaktır. Bu önerimiz yerine getirilirse sektörümüzün ihracatı da kapasite kullanım oranlarıyla doğru orantılı bir şekilde artış gösterecektir” dedi.