Rus devlet petrol şirketi Rosneft, Kuzey Irak'la imzaladığı anlaşmayla, ham petrol ihracatı karşılığında bölgeye ön finansman sağlayan ilk büyük petrol şirketi oldu. Taraflar arasında varıldığı açıklanan anlaşma 2017-2019 arasında geçerli olacak. Yarı özerk Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin ham petrol ihracatında, uluslararası ticarette aracılık eden pek çok finans şirketi yer almak istiyor.

[old_news_related_template title="ABD'li devler Kuzey Irak kuyularını kapatıyor" desc="Kuzey Irak'ta petrol çıkaran ABD'li devler yavaş yavaş petrol kuyularını kapatmaya başladı. Gerekçe olarak Süleymaniye'nin İran tesiri altına girdiği iddiaları ve artan maliyetler gösteriliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/oil2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/abdli-devler-kuzey-irak-kuyularini-kapatiyor-1601291/"]

Rosneft'ten yapılan açıklamada, CEO Igor Sechin'in "Kürt ham petrolü için yeni pazarlar geliştirmek istiyoruz" dediği bildirildi. Sechin, Rosneft'in Kürt petrolünü kendi rafinaj sistemine dahil edeceğini söyledi. Rosneft özellikle Almanya'da büyük bir rafineri sistemine sahip.

Rosneft, Kürt Yönetimi ile üretim ve lojistik alanlarında da işbirliği yapmak istediğini açıkladı. Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, bu anlaşmayla Rosneft ve Kürt yönetimi arasında yeni işbirliği imkanları doğacağını belirtti. Kürt Yönetimi üç yıl önce Bağdat hükümetinden bağımsız olarak kendi ham petrolünü ihraç etmeye başlamıştı. Kürtler, Irak'ın merkezi bütçesinden, ürettikleri petrol karşılığında hak ettikleri ödenekleri alamadıklarını ve bölgede İŞİD militanlarıyla mücadele etmek için parasal kaynağa ihtiyaçları olduğunu gerekçe gösteriyor.

AVRUPA VE ASYA'DA ALICI BULUYOR


Ancak petrol fiyatlarının düşmesiyle Kürt Yönetimi Vitol, Petraco, Glencore ve Trafigura gibi aracı finans kuruluşlarından ve Türkiye'den, ileride yapılacak ham petrol satışına mahsuben 3 milyar dolar borç almak zorunda kalmıştı. Bağdat yönetimi ise ülkende çıkan petrolün tek yasal ihracatçısının merkezi hükümet olduğu iddiasıyla, Kürt petrolünü satın alan tarafları dava edeceğini açıklamış olmasına rağmen, son dönemde bu tavrını yumuşattı. Kürt petrolü halen Avrupa ve Asya'da alıcı buluyor.

REUTERS