Tkaçev, Rossiya 24 Televizyonu’na verdiği mülakatta, “Zamanında yerli işadamlarımıza pazarımızdaki domates, salatalık ve çeşitli sebzelerin üretiminin artacağı hakkında ciddi bir sinyal verdik. Elbette bunun için devlet kaynakları harcandı. Yerli işadamları kredi ve risk aldı. Bundan geri dönmek kendi üreticilerimiz için doğru olmaz. Türkiye’den domates ithal etmeye hazır değiliz, bunu yapmayacağız” dedi.

3-5 YIL SÜRECEK

Türkiye’ye yönelik domates yasağının kaldırılmasına ilişkin konuşan Tkaçev, Rus sebze pazarının yüzde 90’ının yerli ürünlerle dolmasının 3-5 yıl alacağını açıkladı.

Sputnik’te yer alan habere göre, Kasım 2015’te bir Rus uçağının Türkiye’ye ait F-16’lar tarafından düşürülmesiyle Rusya tarafından domates alımının durdurulduğu hatırlatıldı. Ayrıca, Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türkiye’den domates alımının yeniden başlama ihtimalinin konuşulacağı ilk tam kapsamlı toplantının 18 Ağustos’ta İzmir’de gerçekleşeceğini söylemişti.

İlişkilerin normalleşmesinin ardından Rusya, Türkiye’den alımını durdurduğu pek çok ürünle ilgili yasağı kaldırdı. Domatese yönelik yasaksa, yerli üreticilerin aldığı krediler nedeniyle bir süre daha devam edecek.