Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Ankara’daki tarihi Saraçoğlu Mahallesi için, ‘’ölüm fermanı’’ çıktı. Bakanlar Kurulu’nda alınan karar uyarınca, Saraçoğlu Mahallesi’nin Emlak GYO’ya satış vaadi ve arsa payı karşılığı verilmesi benimsendi.

SİT alanı olan 82 bin metrekarelik arsa üzerinde, 1940 yılında yapılan tek ve iki katlı 642 tarihi konut bulunuyor. Bu alan 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmiş, SİT statüsünden çıkarılamayınca ‘’Depremde riskli alan’’ ilan edilmişti.

Bakanlar Kurulu kararında, “Ankara İli, Çankaya İlçesi, Yenişehir ve Namık Kemal mahallelerinde bulunan, mülkiyeti Hazine’ye ait olan taşınmazların, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile gayrimenkul satış vaadi ve arsa payı karşılığında hasılat paylaşımı esasına göre inşaat sözleşmesi yapılmak suretiyle değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır” denildi.

'KARAR YAPAY AFET'

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, karara tepki göstererek “Mahallenin katline karar verildi” dedi. Bir kez daha Cumhuriyetin değerlerinin hedef alındığını kaydeden Candan şunları söyledi:

‘’1940 yılında Alman mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan kültür varlığının Emlak Konut GYO’ya verilmesi kabul edilemez. Saraçoğlu Mahallesi’nin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için hukuksal süreç dahil, anayasal hakkımız olan her türlü direnişi ve mücadeleyi örgütleyeceğiz. Bu karar yapay afettir. Bunca değeri bir arada taşıyan bir kültür varlığına kıymak vicdansızlıktır. Her yıkılan ve kurban edilen yapı Cumhuriyet’e ve Atatürk’e vurulmuş bir darbedir.’’