Emekliliğe giden yolda dikkat etmeniz gereken çok önemli bir detay var. SGK Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi... Bu formu doldurup vermeden emekli olamıyorsunuz. Hatta emekli olmak istiyorsanız satır aralarını da doğru okumalısınız. Nasıl mı? Anlatalım;

Sosyal Güvenlik Müdürlüğü'ne giderek prim gününüzün dolduğunu ve yaşınızın geldiğini yazılı olarak bildiriyorsunuz ve karşılığında 'emekli olur' yazısı alıyorsunuz. Yazıda 'emekliliğe hak kazandığınız tespit edilmiştir' yazıyor. Rahat bir nefes alıyorsunuz.

Hatta yazının en alt kısmında emekli olur yazısı aldıktan sonra izlenecek yol da anlatılıyor. Şu şekilde;

1) "Almış olduğunuz yazıyı iş yerinizin muhasebe (İnsan Kaynakları) sevisine teslim ediniz.

2) İş yerinizden alacağınız işten çıkış belgesiyle beraber merkezimize gelerek emeklilik müracaatında bulununuz."

Son dakika haberi

Ancak çalışmıyorsanız bu maddelerin sizi ilgilendirmediğini düşünüyorsunuz. Çünkü bu notlarda "çalışmayanlar" diye bir ifade ya da madde yok. Dolayısıyla emekli adayı çalışmıyorsa ilgili maddelerde kendi ile ilgili bir uyarı göremediği için işlem yapması gerektiğini bilmiyor.

Ayrıca SGK'da sorumlu memur da eğer konu ile ilgili uyarı yapmamışsa vatandaş emekli olamıyor ve bundan haberi de olmuyor. Hatta evrak eksikliğini 'neden emekli olamıyorum' çıkışı ile SGK'da öğrenenler bile var.
Nasıl mı? Çünkü emekli olur yazısını alan çalışmayan emekli adayının Tahsis talep formu doldurması gerekiyor ki emekli kaydı tamamlanmış olsun.

ADIM ADIM EMEKLİLİĞE GİDEN YOL oguz-aslim

SGK uzmanı Oğuz Aslım adım adım emekliliğe giden yolu sözcü.com.tr’ye anlattı;

1) Kimliğiniz ile SGK'ya başvurmalısınız.

2) SGK'dan 'Emekli Olur' yazısı almalısınız.

3) Burada a ve b şıklarını okuyarak kendinize uyan durumu izlemelisiniz;

a-Çalışıyorsanız; emekli olur yazısını iş yerinize verip iş yerinizden alacağınız belgeyi SGK'ya teslim etmelisiniz.

Dikkat: İşten çıkışınız mutlaka yapılmalı yoksa kurumda çalışıyor göründüğünüz için talebiniz reddedilebilir.

b-Çalışmıyorsanız. Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi doldurup SGK'ya teslim etmelisiniz.

Dikkat: Tahsis talep formunu doldurmazsanız aylarca boş boş emeklilik bekleyebilirsiniz

Son dakika haberi

4) Son olarak ‘Yaşlılık Tahsis No’nun yer aldığı bir kart almanız gerekiyor. Bu kart ile müracaatınızı takip edebiliyorsunuz.

sgk

[old_news_related_template title="SGK'da önemli değişiklik" desc="Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren elektronik fatura uygulamasına geçecek. SGK'daki dijital dönüşümle, sağlık sektöründeki yaklaşık 60 bin kurumun e-faturaya geçeceği belirtiliyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/esenyurt-sgk-logo.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/sgkda-onemli-degisiklik-1985562/"]