Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, genel müdür yardımcısı geçen haftalarda ABD'de tutuklanan Halkbank'ın devlet olarak arkasında olduklarını belirterek, ABD'deki davanın bankanın eurobond ihracı ile ilgili yatırımcı talebine ve maliyetlere etkisine zamanla bakacaklarını söyledi.

İstanbul Portföy tarafından düzenlenen bir toplantıda konuşan Şimşek, ABD'de eurobond ihracı için yaptığı yatırımcı görüşmelerinden dönerken Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklanmasının bankanın eurobond ihracını ve yurtdışı borçlanmalarını nasıl etkileyeceği ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Halkbank hala kontrolü devlette olan bir banka, biz devlet olarak bankamızın arkasındayız. Bu bankanın bugüne kadar olduğu gibi reel sektöre, esnafa destek olma kabiliyetini devam ettirmesi noktasında ne gerekiyorsa yapacağız. Basit bir mesaj" dedi ve ekledi:

[old_news_related_template title="Moody's'den Halkbank'a soğuk duş" desc="Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Halkbank'ın kredi notunu üst düzey bir yöneticisinin ABD tarafından tutuklanmasına neden olan soruşturma nedeniyle olası bir indirim için gözden geçirmeye aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/hp12hp12ph12hp12hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/moodysden-halkbanka-soguk-dus-1775706/"]
"Bu dava yatırımcı talebini, risk iştahını ne yönde etkiler, maliyetleri ne yönde etkiler zamanla bakacağız. İşin özü bu. Gerek bankamızın yaptığı çalışma, gerek bağımsız denetim kuruluşunun yaptığı çalışmalar, gerek Adalet Bakanlığımızın yaptığı incelemeler, Halkbank'ın hiç bir işleminin küresel normlara aykırı olmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Banka bu ülkenin önemli bir değeri bankamızın arkasındayız."

'KAPSAMI GENİŞLİYOR'


Atilla, İran yaptırımlarını ihlal ettiği iddiasıyla ABD'de Mart sonunda tutuklanmıştı. Atilla'nın tutuklanması ABD ile Türkiye arasında gerilim yaratan altın tüccarı Reza Zarrab'ın yargılanma sürecinin kapsamının genişlediğine işaret ediyor.

Uzmanlar Atilla'nın tutuklanmasının Halkbank'ın yurtdışı borçlanması ile borçlanma maliyetine etkilerinin izleneceğini belirtmişti.

Son kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Halkbank'ın kredi notunu üst düzey bir yöneticisinin ABD tarafından tutuklanmasına neden olan soruşturma nedeniyle olası bir indirim için gözden geçirmeye aldı.