2 milyona yakın taşeron işçinin kadro beklentisine cevap hükümetten yeni bir son dakika açıklaması ile geldi. Uzun zamandır kadro bekleyen taşeron işçilerinin son durumu ne? Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun üzerinde çalıştıkları yeni model nasıl olacak? Başbakan’ın konu ile ilgili son dakika açıklaması yıl sonunu işaret etmişti. Taşeron işçilerinin kadro beklentileri için sabırla bekleyişi sürüyor, hükümet kaynaklarından gelen “geç kalmadık” açıklamasının ardından muhalefetten de destek geldi. İşte 2017 taşeronda son durum ve taşeron işçilerin kadro beklentisi hakkında tüm merak edilenler…

TAŞERON İÇİN MUHALEFETTEN DESTEK

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Kılıçdaroğlu, “Türkiye bir sorunlar yumağı halinde. Dünya kadar derdimiz var. Ama hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Sözüm söz; bütün bu sorunlardan Türkiye'yi arındıracağız. Türkiye'yi  dünyanın uygar ülkelerinden birisi haline getireceğiz. 15 yıldır övündükleri şey, yeni hapishaneler yapıyorlar. Sözüm söz hapishane değil fabrikalar yapacağız. Bundan 3 veya 4 yıl önce ilk kez taşeron işçiliği dile getiren onlarla toplantı yapan bu kardeşinizdi. Onların derdi vardı, hakları yoktu, iş güvenceleri yoktu. Dedim ki madem ki sen emekten yanasın haktan hukuktan yanasın o zaman taşeron işçilerin tamamına sahip çıkacaksın dedim. Tamamına sahip çıktık. Bu işin sağı solu yoktur ahlak , alın teri işidir. Bu iş insana değer verme işidir. Biz insana değer vereceğiz bütün değerlerimizin de arkasında duracağız” diye konuştu.

ÇALIŞMA BAKANINDAN SON AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçiler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sarıeroğlu konu hakkında yaptığı açıklamasında, “Taşeron işçilerin istihdamı konusunda bu yıl gerekeni yapacağız” dedi.
taşeron kadro


Bakan Sarıeroğlu geçtiğimiz aylarda da taşeron işçilerle ilgili yaptığı konuşmada, “Beklenti içinde olan birçok kesim var. Taşeronda çalışan arkadaşlarımız bunlardan en önemlisi. AK Parti olarak bugüne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. İnşallah taşerondaki kardeşlerimizin kamudaki istihdamlarındaki beklentiyi karşılayabilmek için bir aydır Maliye Bakanımız ile çok ciddi bir çalışma içindeyiz. Bu çalışmayı çok kısa sürede tamamlayarak, kardeşlerimiz ile paylaşacağız. İnşallah sıkıntılarına beklentilerine, taleplerine yeni yasama döneminde yeni yıla girmeden bir cevap vermiş olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="Taşeron işçilerden kadro isyanı: Ne zaman bitecek? İşte son dakika taşeron açıklamaları" desc="Çalışma Bakanı Sarıeroğlu taşeron işçiler hakkında bir açıklamada daha bulundu. Sarıeroğlu yaptığı konuşmada, 'Bu konunun yıl sonuna kadar bitmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.' dedi. Taşeron işçiler ise yapılan bu açıklamaların ardından somut bir adım bekliyor. Çünkü bu konu hakkında defalarca açıklama yapılmasına rağmen elle tutulur bir adım atılmış değil. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/taseronda-son-durum-2017-son-dakika-taseron-isci-kadro.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taseronun-cilesi-ne-zaman-bitecek-2091367/"]
TAŞERONA KADRO NE ZAMAN GELECEK?


Başbakan Yıldırım ile yapılan kapalı toplantıda taşeron işçilerin kadro sorununun niçin yıl sonuna kadar çözülmek istendiği sorusu bizzat Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından açıklandı. Bozdağ, “Bu işi yıl sonuna kadar çözmek istiyoruz. Aksi halde iş 2018 yılına kalırsa seçim yatırımı için taşerona kadro verdiğimiz iddia edilir. Onun için acele ediyoruz” dedi.
taseronda-son-durum-2017-son-dakika-taseron-isci-kadro

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN 20 MADDELİK KANUN TASARISI!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, devlette 441 bini kamu kurumlarında, 330 bini de belediyelerde olmak üzere toplam 771 bin taşeron işçi çalıştığını, bu işçiler için 20 maddelik çerçeve bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını söyledi. Ağbal taşeron işçi maaşlarının ağırlıklı olarak 2 bin lira ila 2 bin 250 lira seviyesinde olduğunu, ancak 7- 8 bin lira alan taşeron işçilerin de olduğunu bildirdi. Bakan Ağbal, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda taşeron işçilere ilişkin torba tasarıyla yaptıkları ücret sınırlamasının sadece 8 bin taşeron işçiyi kapsadığını belirtti. Taşeronla ilgili çalışmalarda geç kalmadıklarını ifade eden Ağbal, “Teknik çalışmalar bitti. EKK'da görüşüp Bakanlar Kurulu ve ardından Meclis'e sevk edeceğiz. Çok uzun bir kanun tasarısı olmayacak. Belki 20 maddelik bir çerçeve kanun olacak. Çok kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

Sözcü’nün edindiği bilgilere göre, taşeronun kamuda nasıl bir statüyle kadroya alınacağı konusunda Çalışma ile Maliye bakanlıkları arasında anlaşmazlık yaşanıyor. Çalışma Bakanlığı, TÜRK-İŞ’in de önerdiği işçinin işini yapanların işçi, memurun işini yapanların memur kadrosuna alınması formülüne sıcak bakarken, Maliye’nin bu işçiler için bütçeye ek yük getirmeyecek şekilde ‘yeni bir statü’ kurulması formülüne yoğunlaştığı belirtiliyor. Halen kamuda 4a memur, 4b sözleşmeli personel, 4c geçici işçi ve 4d işçi olmak üzere 4 farklı statü bulunuyor. Hazırlanan formüllerin arasında taşeron işçilerin bu 4 statünün dışında tutularak 5’inci statüye alınması, böylece hak ve sorumluluklarının ayrıştırılması önerisi de yer alıyor. Kamuda çalışan 750 bin taşeron işçinin kadroya alınması, belediyelerdeki yaklaşık 300-350 bin taşeron işçinin ise dışarıda tutulması da formüller arasında bulunuyor.
taseron-kadro