Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de sabit tuttu.

Gecelik faizler yüzde 8,5’ten yüzde 9,25’e yükseltildi. Böylece faiz koridorunun üst bandı yüzde 9.25'e çıktı.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.

GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ YÜKSELDİ


Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltildi.

Hükümet adına Merkez Bankası'nın kararı adına ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek Merkez Bankası'nın kararını olumlu bulduğunu belirtti.


'AÇIK AÇIK FAİZ ARTIRAMIYOR'


Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu Merkez Bankası'nın baskı altında olmasından dolayı açık açık faiz artırımı yapamadığını belirtti. Muratoğlu bu tutumun doları yükselteceğini söyledi. İşte Muratoğlu'nun faiz kararı yorumunun tamamı: Bakmayın siz bugün faizlere dokunmamış gibi görünmesine… Hani bir liste fiyatı vardır, bir de gerçek fiyatı vardır ya, o hesap…  Merkez Bankası iki haftadır faiz artırıyor. Rüşvet veriri gibi, çaktırmadan, al şunu cebine koy şeklinde örtülü şekilde yapıyor.  Bunun anlamı, ben baskı altındayım, açık açık yapamıyorumdur!

Faiz artsa ne olur? Faiz artırımı ekonomiyi daha da daraltır ve küçülmeye yol açar. İçinde bulunduğumuz açmaz yüksek faiz yükünü kaldırabilecek durumda değil. Artmasa ne olur? Dolar fiyatı düşmez hatta artar... Dolar artışı da belirsizlik yaratır, ekonomiyi daraltır, enflasyonu artırır, küçülmeye yol açar. Yani faiz artırsan da artırmasan da sonuç aynı! O hale getirdiler.

'MERKEZ: MEVCUT ADIMLARLA DEVAM'


XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay Merkez Bankası'nın faiz kararında mevcut adımlarla ilerleyeceğinin sinyallerini verdiğini söyledi. Toktay Merkez'in doğrudan faiz artırımı yapmadığını bankaları gecelik ve geç likidite penceresine yönlendirdiğini belirtti. İşte Toktay'ın açıklamaları:  10 Ocak tarihinde Türk Lirası’nın değer kaybının aşırıya kaçması Merkezi harekete geçirdi. Bankalar arası borçlanma piyasasında limitler düşürüldü, haftalık repo ihalesi açılmadı. Sonuçta, gecelik faiz oranları ve geç likidite penceresi üzerinden borçlanma ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini 23 Ocak’ta yüzde 9,01 seviyesine taşıdı. Kurum mevcut uygulamalar ile devam mı edecek yoksa yeterli bulmayıp doğrudan faiz artırımına mı gidecekti

'MERKEZ POLİTİKA SONUÇLARINDAN MEMNUN ŞEKLİNDE YORUMLANABİLİR'


Beklenen gün geldi ve sorumuzun cevabını aldık. Banka politika faizini yüzde 8 seviyesinde korurken gecelik borç verme faiz oranını 75 baz puana çekerken geç likidite penceresini 100 baz puan yukarı çekti. TCMB doğrudan faiz artırımı yerine geçtiğimiz hafta olduğu bankaları gecelik faiz ve geç likidite penceresinde borçlanmaya yönlendiriyor. Gelinen noktada Merkez’in bu tarz ilerlemeyi tercih etmesi politika sonuçlarından memnun olduğu yönünde yorumlanabilir. İyi haber, döviz piyasası Türk Lirası negatif fiyatlamayı ileriye taşımakta zorlanıyor. Negatif ya da pozitif 27 Ocak Fitch kararının da geride kalması ile Merkez’in politikalarının ne kadar fayda sağladığı daha net anlaşılacak. "

'PİYASAYI TATMİN ETMEDİ'


Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı politika faizi değiştirilmediği için piyasanın tatmin edilmediği belirtildi. İşte Nalbantlı'nın faiz yorumu:

Merkez Bankası üst bant ve geç likidite penceresi faizlerinde sırasıyla 75 ve 100 baz puan faiz artışı yapmasına rağmen politika faizini değiştirmediği için piyasayı tatmin etmedi. Haftalık repo ihalesi açmayarak bankaları gecelik borçlanma ve geç likidite penceresine yönlendiren Merkez Bankası, ağırlıklı fonlama maliyetinin 8,28’den 9,12’ye kadar yükselmesini sağlamıştı.

Bugün alınan karar sonrası haftalık repo ihalesi açılmadığı sürece bankalar %9.25 ve %11’den fonlanmaya devam edecek ve fonlama maliyeti yükselecek. TCMB açılacak ihalelerde repo ve swap faizini yüksek tutarsa kurun bu seviyelerde kalmasını sağlayabilir.

Ancak asıl sorun reel faizler olmaya devam ediyor. Politika faizini değiştirmeyen Merkez Bankası sonrası reel faizler ekside kalmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve girdi maliyetlerindeki artış ile birlikte enflasyonun yükseleceğini düşündüğümüzde reel faizleri artıya geçirmediğimiz sürece Türk Lirası kırılgan olmaya devam edecektir.

Diğer önemli nokta ise üst bandın artırılmasının kredi maliyetlerine olan etkisi olacak. Bankalar kredi verirken üst banda bakarak karar veriyor. Üst bandın 9.25’e çekilmesi kredi maliyetlerini artıracaktır. Ekonomik aktivitenin yavaşladığı bu ortamda alınan karar ile yüksek kurun yanında faizlerde yükselişmiş oldu.

Alınan karar sonrası kurda görülen yükseliş 3.70-3.75 bölgesinin üzerinde kalındığı sürece devam edebilir. Bir önceki zirve seviyesi olan 3.94 seviyeleri için ise 3.85 en büyük engel olarak duruyor.