Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ilişkilerin önündeki engel ve kısıtlamaların kaldırılması amacıyla Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Arkady Dvırkoviç arasında ortak bildiri imzalandı.

RUSYA NELERİ YASAKLAMIŞTI?


Rusya 24 Kasım 2015'teki jet krizinin ardından,  Türk firmalarının Rusya'da güvenlik hizmeti vermesini, 1 Ocak 2016'dan itibaren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya'da işe alınmasını yasaklamıştı. Rusya ayrıca Türkiye'den sebze ve meyve ithalatını neredeyse durdururken ilk ülke arası charter seferler durdurulmuştu. Yine 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Rusya Türkiye'ye vize uygulamaya başlamıştı.

[old_news_related_template title="Binali Yıldırım KEİ zirvesinde konuştu" desc="Başbakan Binali Yıldırım AKP Genel Başkanlığı koltuğunu bıraktıktan sonra ilk konuşmasını KEİ zirvesinde gerçekleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/1hp2hp21hp12hp12.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/binali-yildirim-kei-zirvesinde-konustu-1862755/"]

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya bu ay gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında kalan ticari engeller de önemli ölçüde kaldırılırken Türkiye'nin önemli bir ihracat kalemi olan domates ihracatına yönelik ise bir adım atılmamıştı.

Türkiye ise aynı ziyaretin ardından Rusya için önemli bir ihracat kalemi olan buğday ticaretinin önündeki engellerin ortadan kalktığını açıklamıştı.