3. Global SatShow’un açılış konuşmasını gerçekleştiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türksat 5A ve 5B uyduları SpaceX’in Falcon 9 roketleriyle uzaya taşınacağını açıkladı. Bakan Arslan konuşmasında, "Uydu fırlatma uydu üretim kadar önemli, onun için de Airbus'ın alt yüklenicisi Space X'in uydularımızı fırlatması konusunda karar verildi. Uzay sonda roketi ve fırlatma sistemlerinin geliştirilmesi için çalışmalara başladık, gelecek yılın yatırım programına almayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda Airbus’ın ana taşıyıcısı olan SpaceX ile 2020 ve 2021 yıllarında Türksat 5A ve 5B uyduları uzaya gönderilecek. Elon Musk, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe’de yaptığı görüşmede Türksat 5A ve 5B’nin uzaya fırlatılması için Falcon 9’un tercih edilmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etmişti.

ANLAŞMANIN BÜYÜKLÜĞÜ 500 MİLYON DOLAR


Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, Türksat 5A ve 5B haberleşme uydularının üretimi ve fırlatılmasını kapsayan Airbus ile imzalanan anlaşmanın yaklaşık 500 milyon dolar büyüklükte olduğunu söyledi.

Airbus tarafından üretilecek Türksat 5A uydusunun 2020, 5B uydusunun ise 2021 yılında SpaceX tarafından Falcon 9 roketleriyle fırlatılması öngörülüyor.

2018 SONUNDA FIRLATILACAK


Türksat 5A uydusu ile hedef Türkiye, Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Asya bölgesi için televizyon yayıncılığı ve veri iletimi hizmetlerinin gerçekleştirilmesi olacak. Haberleşme uydusu olan 5A'nın 2018 yılının sonunda uzaya gönderilmesi planlanıyor.