Bu hafta komisyonda görüşülen bir torba tasarıya ilişkin Yıldırım şöyle konuştu: "Bu hafta komisyonda görüşülen bir torba tasarı var. Birçok toplum kesimini ilgilendiren konular var. Emlak vergi beyannameleri veriliyor, 4 yılda bir. Bazı belediyeler ellerindeki parayı, bütçeyi doğru kullanmıyor çar çur ediyor. Para bitince vatandaşın malına göz dikiyor. 100 liralık yere 5 bin lira kıymet koyuyor. Burası dağ başımı? Sana verilen yetkiyi aymaz bir şekilde nasıl istismar edersin.

[old_news_related_template title="Emlak vergisine nasıl itiraz edilir? Emlak vergisi ilk taksidi ödedikten sonra geri alınabilir mi?" desc="Emlak vergisi itirazı hakkında birçok soru merak ediliyor. Emlak vergisine nasıl itiraz edilir? Yeni değerleme rakamlarının ardından vatandaşın karşı karşıya kaldığı fahiş emlak vergisine itiraz için son dönemece girildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/emlak-vergisi-nedir.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gunun-icinden/emlak-vergisine-nasil-itiraz-edilir-emlak-vergisi-ilk-taksidi-odedikten-sonra-geri-alinabilir-mi-1946953/"]

Şimdi buna el attık yüzde 50'den fazla arttırmayacak. Bunu da daha fazla muhalefet belediyeleri yapıyor. Belediyeler verilen bu hakkı kötüye kullanamaz. Vatandaşı yok sayarsanız böyle bir sınır elbette gelecek. Vatandaşın basiretsiz yöneticilerin hatalarının bedelini ödemesini önüne geçiliyor. Yüzde 50 daha fazla yukarı çıkamazsın, aslında normalde enflasyon oranını geçmemen lazım. Bunların hesabını verecekler. Yüzde 3 bin 500, yüzde 5 bin olur mu be kardeşim. Bu bir gasp, gaddarlıktır. Bunların hesabını verecekler. Öyle 'ben yaptım oldu' yok. Şimdi tıpış tıpış aldıkları paraları geri verecekler. Yeni beyannameler düzenlenecek."

"ADIYAMAN ÜRETİCİLERİNİN ÜRETTİĞİ TÜTÜNÜ SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE SATMALARI İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINIYOR"


Adıyaman tütünü üreticilerinin sorunlarına ilişkin Yıldırım, "Adıyaman tütünü var bir de. Diğer tütünlerin farklı bunun farklı. Tatmadan anlaşılmaz. O da yasak olduğu için hiçbir türlü anlayamayacağız. Adıyaman üreticilerinin ürettiği tütünü sorunsuz bir şekilde satmaları için gerekli tedbirler alınıyor. Rahat olsunlar sıkıntı yok. Sıkıntı bu tütünleri alıp ticarileştirenler var. Ticaret alanı oluşmuş kaçak. Üretenler, üretmeye devam edecek. Yasal olamayan yollar ile seri üretime dönüştürmelere yönelik de tedbirlerimizi alacağız" ifadelerini kullandı.

"KAPATTIK DÜKKANI. GÜVENLİK ACİL KONULARI DIŞINDA DEVLETE ORAYA BURAYA YENİ ARAÇ ALIMI YOK"


2018 yılının tasarruf yılı olacağını vurgulayan Yıldırım, "Tasarrufa önce kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok, kapattık dükkanı. Güvenlik acil konuları dışında devlete oraya buraya yeni araç alımı yok. Yüksek silindir hacimli araç kullanımına sınırlama getiriyoruz. Önce kendimizden başlayacağız. Daha bir çok tasarruf tedbirini hayata geçireceğiz" dedi.

"KURUMLAR VERGİSİNİ 3 YILLIĞINA YÜZDE 20'DEN YÜZDE 22'YE GETİRİYORUZ, GEÇİCİ OLARAK"


Yıldırım, "Kurumlar vergisini 3 yıllığına yüzde 20'den yüzde 22'ye getiriyoruz, geçici olarak. Bütçe dengeleri bakımından buna ihtiyaç var. Bunu yapıyoruz" dedi.

"MTV'DEKİ ARTIŞI NORMAL BİR SEVİYEYE GETİRDİK"


Yıldırım, "MTV'de yüzde 10'luk bir artış yaptık. Bunu yaparken biraz fazlaydı vatandaşın ikazı ve Cumhurbaşkanımızın talimatı ile normal bir seviyeye getirdik. Bunu yaparken 1300 cc hacmindeki araçları muaf tuttuk ki orta gelirli dar gelirli vatandaşımız bundan etkilenmesin. Engelli araçlarıyla ilgili düzenlemeyi de yaptık. Vergisiyle vs ile 150 bin liraya kadar olan araçlar hiçbir vergiye tabi olmadan alınabilecek. Bu düzenlemeler hayata geçtiğinde piyasada bir canlanma olacak ve vatandaşımızın ihtiyacı ortadan kalkmış olacak" diye konuştu.

ESNAFA YENİ KREDİ DÜZENLEMESİ


Esnaf ve sanatkârların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150,000 TL'den 200,000 TL'ye çıkarılacağını söyleyen Başbakan Yıldırım, "Esnaf ve sanatkar işyeri ya da taşıt almak isterse uzun vadeli kredi kullanabilecek, faizi piyasadan düşük olacak" dedi.

Başbakan ayrıca, iş yerini almak isteyen esnafın 500 bin TL kredi alabileceğini sözlerine ekledi.

DHA