Kültür ve Turizm Bakanlığı, nihayet, düğün organizasyonlarının yapıldığı tarihi Topkapı surlarına yapılan tahribata ilişkin harekete geçti. Yaklaşık bir yıl önce Fatih Belediyesi’ne ait Topkapı Sosyal Tesisleri alanı içinde kalan bölgede düzenlemeye gidilmiş, yapılan yeşillendirme çalışmalarıyla birlikte sur duvarları da tadilata alınmıştı. Ardından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan tarihi surlara portatif çatı monte edilerek, alan düğün organizasyonlarına açıldı. Ancak, 1. derecede Sit Alanı ve Korunması Gereken Kültür Varlıkları olan surların yenilenmesi için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün izni olmadığı ortaya çıktı.

1

Fatih Belediyesi Meclisi Kültür Varlıkları Komisyonu Üyesi Fazıl Uğur Soylu, 2016 yılı Ekim ayında 1600 yıllık surlarda yapılan tadilatı tespit ederek İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne konunun araştırılması için dilekçe gönderdi. Ancak aradan üç ay geçmesine rağmen dilekçeye cevap alamayınca, dilekçenin işleme dahi alınmadığını öğrendi. Soylu, ‘dilekçe kanununa muhalefet’ suçu ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Memur Suçları Bürosu’nun soruşturma açması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı da harekete geçti.

2

BELEDİYELERDEN ACİL BİLGİ İSTEDİ

Kültür Ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü 14 Ağustos’ta dilekçeye cevap verdi. Yapılan incelemelerde konu edilen fiziki ve inşaat faaliyetlerine izin veren herhangi bir kurul kararı bulunmadığının tespit edildiği ortaya çıktı. Cevapta şu ifadelere yer verildi: “Kara surlarının müdürlüğümüzdeki arşiv dosyasına yapılan inceleme sonucunda konu edilen inşai ve fiziki uygulamalara izin veren herhangi bir kurul kararı bulunmadığı tespit edilmiştir.” Bunun üzerine, Koruma Bölge Kurulu Müdürü Barış Harmankaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu ve Fatih Belediyesi ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürülüğü’nden inşaat faaliyetlerine yönelik bilgi ve belgelerin acilen müdürlüğe iletilmesini istedi.

DİLEKÇE MÜDÜRÜN ODASINDAN ÇIKTI

SÖZCÜ’nün Eylül 2016’da ‘1600 yıllık surlar düğün salonu oldu’ haberi ile gündeme getirdiği tahribata yönelik inceleme bir yıl sonra yapıldı. Fatih Belediyesi Meclisi Kültür Varlıkları Komisyon Üyesi Fazıl Uğur Soylu, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne verdiği dilekçeye üç ay boyunca yanıt alamayınca müdürlüğe gitti. Dilekçesinin işleme dahi alınmadığını öğrenen Soylu, işleme alınmayan evrakın müdürün odasında diğer evraklardan ayrı bir yerde ortaya çıktığını söyledi. Gerekçe olarak ise ‘kurulun bir alt kata taşındığı ve bu nedenle işlem yapılmadığı’ aktarıldı. Soylu, “Kültür Bakanlığı müfettiş göndererek ilgili koruma kurulunda soruşturma başlattı. Kültür Bakanlığı müfettişleri 14/08/2017 tarihinde ise beni arayıp konu ile ilgili bilgi almak istediklerini söyledi. Yazılı olarak bilgi verdim” dedi.