Yüzbinlerce taşeron işçi hükümetten umut verici kadro açıklamaları bekliyor. Taşeron hakkında beklenen açıklama Bekir Bozdağ’dan geldi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ taşeron işçilerin durumu hakkında son dakika açıklamasıyla detayları aktardı. Taşeron olarak çalışan işçilerin kadro hayali henüz nihayete ermedi fakat hükümetten yapılan açıklamalara göre taşerona kadroda son anlara gelindi. Konunun meclise taşınacağı gün belli oldu. İşte taşeronda son durum...

BOZDAĞ'DAN SON TAŞERON AÇIKLAMASI

Taşeron hakkında beklenen açıklama Bekir Bozdağ’dan geldi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ taşeron işçilerin durumu hakkında son dakika açıklamasıyla detayları aktardı. Bakanlar Kurulu’nun ardından konuşan Başbakan Yardımıcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, taşeron işçilerin durumu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Taşeronla ilgili çalışmalar son noktaya geldi. Başbakanımızın başkanlığında ilgili bakan arkadaşlarımız uzun bir toplantı yaptılar. Daha sonra Başbakanımız bakanlarımıza bazı hususlarda ayrıca durulması talimatı verdi. Onlar da çalışmalarını sürdürüyorlar. Aralık sonu, Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasa Meclis’e gelecek ve sonuçlandırılacaktır.” ifadelerini kullandı.

tseron-kadro-son-durum-bekir-bozdag-iha

TAŞERON İŞÇİ NEDİR? TAŞERON NE DEMEKTİR? 

Taşeron, Fransızca'daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar.  Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar.  Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.


4C'Lİ PERSONEL NEDİR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin C fıkrasına göre; Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.



ÇALIŞMA BAKANI'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Taşeron konusu sene sonuna kadar tamamlanacak” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TBMM’de görüşülen Plan Bütçe Komisyonu kapanışında taşeron düzenlemesine ilişkin açıklamasında, “10 gün içinde çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Basında “10 gün içinde çalışmanın Meclis'e gelmesi” yönünde bir ifadenin yer alması üzerine, bakanlık böyle bir durumun söz konusu olmadığını, taşeron konusundaki çalışmaların sene sonuna kadar tamamlanacağını duyurdu.
06-julide-sarieroglu