Türkiye’nin domates ürünleri ihracatı ise 200 milyon doları buluyor. 50. yılını kutlayan Tat’ın Gıda Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, Türkiye’nin en büyük beşinci domates üreticisi olmasına rağmen, ihracatta altıncı sırada yer aldığını söyledi.

12 TON ÜRETİYORLAR

Kesimer, Türk çiftçisinin Avrupa ve ABD çiftçisi ile aynı maliyetle ürettiği domates miktarının yarı yarıya fark ettiğini söyleyerek düşük verimlilik sorununa değindi. Aynı maliyetle Türk çiftçisi 7 ton domates üretirken, Avrupa ve ABD’li çiftçiler 10-12 ton üretim yapabiliyor. Bu makasın daha fazla açılmaması gerektiğini belirten Kesimer, tarımda verimin artırılması gerektiğine dikkat çekti. AFYONLU girişimci Mustafa Koca, 5 yıllık çalışmanın ardından 800’ün üzerinde bitkinin probiyotikli turşusunu üretmeyi başardı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kimya mühendisliği mezunu olan Koca, yurdun dört bir tarafında ulaştığı bitkileri Dinar’da oluşturduğu merkezde topladı. Türkiye’nin adeta mini bir tabiat bahçesini kuran Koca, topladığı bitkileri hiçbir kimyasal işleme sokmadan faydalı bakterilerini (probiyotik) steril ortamda elde etmeyi başardı. Probiyotikli krem üreten girişimci Mustafa Koca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ürünler için onay aldı. Ürettiği turşuların birçok sofraya hem lezzet hem de insan vücudunun ihtiyacı olacak faydalı bakterileri geri kazandıracağını kaydeden Koca, turşularının dünyanın dört bir tarafından talep görmeye başladığını sözlerine ekledi.


AVRUPA'DA  YATIRIM FIRSATI ARIYOR

Arzu Aslan Kesimer, 450 bin tonluk kapasite ile Tat’ın, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise en büyük üçüncü domates ürünleri üreticisi konumunda olduğunu söyledi. Kesimer, “2016 yılında domates ürünlerinde 380 milyon TL ciro gerçekleştirdik. Avrupa’nın en büyük domates ürünleri üreticilerinden biriyiz. Şimdi de Güney Avrupa’da yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz” diye konuştu.