Taşeron işçiler için verilen süre doluyor. Kadro bekleyen işçilerin beklentilerinin karşılanıp karşılanmayacağı merak ediliyor. Torba yasa ile de taşeron çalışanlar için değişiklikler bekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım  ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yıl sonuna kadar çözüm vaat ediyor.  Maliye Bakanı Naci Ağbal, 20 maddelik çerçeve bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını söyledi.

TORBA YASADA TAŞERON İŞÇİ İÇİN NE VAR?

Torba yasada, taşeron işçileri de yakından ilgilendiren düzenleme bulunuyor. Kamuda çalışan taşeron işçilerin maaşları artık Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. Peki, bugüne kadar nasıl belirleniyordu? Her kamu kurumu kendi sözleşme yapıyor ve sözleşmede de çalışacak olan taşeron işçilerin ücretlerini kendi belirliyordu. Torba yasa Meclis'ten geçtikten sonra ise artık kamuda çalışacak tüm taşeron işçilerin sözleşmedeki ücretlerine ilişkin tavanı Maliye belirleyecek.

NACİ AĞBAL'IN SON AÇIKLAMASI

Bakan Ağbal, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda taşeron işçilere ilişkin torba tasarıyla yaptıkları ücret sınırlamasının sadece 8 bin taşeron işçiyi kapsadığını belirtti. Taşeronla ilgili çalışmalarda geç kalmadıklarını ifade eden Ağbal, “Teknik çalışmalar bitti. EKK'da görüşüp Bakanlar Kurulu ve ardından Meclis'e sevk edeceğiz. Çok uzun bir kanun tasarısı olmayacak. Belki 20 maddelik bir çerçeve kanun olacak. Çok kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

KADRO ÇIKMAZI

Sözcü'nün edindiği bilgilere göre, taşeronun kamuda nasıl bir statüyle kadroya alınacağı konusunda Çalışma ile Maliye bakanlıkları arasında anlaşmazlık yaşanıyor. Çalışma Bakanlığı, TÜRK-İŞ'in de önerdiği işçinin işini yapanların işçi, memurun işini yapanların memur kadrosuna alınması formülüne sıcak bakarken, Maliye'nin bu işçiler için bütçeye ek yük getirmeyecek şekilde ‘yeni bir statü' kurulması formülüne yoğunlaştığı belirtiliyor. Halen kamuda 4a memur, 4b sözleşmeli personel, 4c geçici işçi ve 4d işçi olmak üzere 4 farklı statü bulunuyor. Hazırlanan formüllerin arasında taşeron işçilerin bu 4 statünün dışında tutularak 5'inci statüye alınması, böylece hak ve sorumluluklarının ayrıştırılması önerisi de yer alıyor. Kamuda çalışan 750 bin taşeron işçinin kadroya alınması, belediyelerdeki yaklaşık 300-350 bin taşeron işçinin ise dışarıda tutulması da formüller arasında bulunuyor.

[old_news_related_template title="771 bin taşeron işçiye özel yasa!" desc="Maliye Bakanı Naci Ağbal, devlette 441 bini kamu kurumlarında, 330 bini de belediyelerde olmak üzere toplam 771 bin taşeron işçi çalıştığını, bu işçiler için 20 maddelik çerçeve bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/880-215.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/771-bin-taseron-isciye-ozel-yasa-2054544/"]

[old_news_related_template title="Sarıeroğlu'ndan 'taşeron işçi' açıklaması" desc="Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçilerle ilgili Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışma yürütüldüğünü belirterek, 'Bugüne kadar AK Parti olarak ne dediysek ve ne yapacağız dediysek, arkasında durmuş bir iktidarız. Maliye Bakanlığı ile bu konu üzerinde çalışıyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/880-13.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/sarieroglundan-taseron-isci-aciklamasi-2011136/"]