Taşeron işçisinin kadroya geçmesi için gereken şartlar neler olacak? Gelen haberlere göre kadroya geçirilecek kişilerde belirli bir süre o kamu kurumunda çalışmış olma şartı da aranmayacak. Yaş ve eğitim düzeyiyle ilgili durumları da merak eden taşeron işçilerine bu tip kriterlerin dikkate alınmayacağı müjdesi geldi.

HANGİ TARİHTEN İTİBAREN ÇALIŞANLAR KADROYA GİRECEK?

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre kadroda esas alınacak tarih 5 Aralık 2017. Bu tarih itibarıyla herhangi bir kamu kurumunda taşeron işçisi olarak çalışıyor olup olmamak kadro için yeterli. Asıl iş, yardımcı işin yapılıp yapılmadığına da bakılmayacak. Bir başka ifadeyle KİT’ler hariç kamudaki ve belediyelerdeki taşeron işçilerinin tümü kapsama alınacak. Sürekli çalışmak yeterli olacak.

taseron-son-dakika-bakan-aciklama-kadro-sinav

TAŞERON İŞÇİSİNE HANGİ İMKANLAR GELECEK?

Taşeron işçiler kamu işçisi statüsüne (4D) geçirilen kişiler başlangıçta mevcut şartlarla kadroya alınacak. Ancak bu işçilerin ileride vakti saati geldiğinde toplu iş sözleşmesi yapılırken pazarlık hakkı olacak. Bu anlamda mevcut maaşların ve özlük haklarının iyileştirilmesi söz konusu. En önemlisi iş güvencesi olacak. Ocak öncesi işlem tamamlanırsa yeni yılda yüzde 3.5 zam da alacaklar. Kamudaki 450 bin taşeron işçi, kadroya geçince yılda 2 maaş tutarında (52 günlük) ikramiye alacaklar. Bu ödeme her yıl yapılacak. Genelde dini bayramlar öncesinde 2 taksit halinde yapılan ödeme, işçinin mevcut maaşına göre hesaplanacak. Asgari ücretli bir taşerona 2433 lira, 2000 lira maaş alana 3466 lira, 3500 lira maaş alana ise 6066 lira ikramiye ödenecek.

[old_news_related_template title="4B nedir? 4A, 4B, 4C ne anlama geliyor? 4C'lilerin statüsü ne olacak?" desc="Bugün yapılan açıklamalardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taşeron açıklamasında 4C statüsünde çalışanların 4B kadrosuna alınacağını ifade etti. Peki 4B kimleri kapsıyor? 4A, 4B, 4C'nin anlamı ne?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/10/sgk-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/4b-nedir-4a-4b-4c-ne-anlama-geliyor-4clilerin-statusu-ne-olacak-2119183/"]

TAŞERONA KADRO TARİHİ BELLİ OLDU MU?

Taşeron düzenlemesini büyük heyecanla bekleyen yaklaşık 900 bin taşeron işçisi, kadronun verileceği tarihin kesinleşmesi için bekleyişini sürdürüyor. Konuyla ilgili çalışmalar devam ederken henüz bir tarih belirtilmedi.

TAŞERON TOPLANTISI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamalarıyla ayrıntıları ortaya çıkan düzenlemeye son şeklinin verilmesi için cuma günü Başbakan Yıldırım başkanlığında Maliye Bakanı Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu'nun katılımıyla toplantı yapıldığı öğrenildi. Düzenlemenin ayrıntılarının ele alındığı toplantıda, sendikaların görüş ve önerileri de masaya yatırıldı.

Düzenlemenin en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilmesi planlanırken, ilgili bakanların Başbakan Yıldırım başkanlığında bu hafta tekrar bir araya gelmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.

Düzenlemenin kamuoyuyla paylaşılan ayrıntılarına göre, söz konusu kadro fırsatı, merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen kurum ve kuruluşlardaki tüm taşeron işçileri ilgilendiriyor.

[old_news_related_template title="Kimlerin maaşına ne kadar zam gelecek? Ocak 2018'de zamlar ne kadar olacak?" desc="Yeni yıl yaklaşırken, 2018 için ekonomik programlarını yapmaya başlayan vatandaşlar yeni yılda ne kadar zam alacaklarını merak ediyor. Ocak ayında işsizler, memurlar, emekliler, işçiler ne kadar zam alacak? Asgari maaş ne kadar olacak?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/2018-zam-oranlari-maas-zamlar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/kimlerin-maasina-ne-kadar-zam-gelecek-ocak-2018de-zamlar-ne-kadar-olacak-2128717/"]