Taşeron işçiler kadro için gün sayıyor. Bugün yarın derken 2017'nin bitmesine sayılı günler kaldı. Hükümet ise 'sözümüzü tutacağız' mesajı vermeye devam ediyor. Muhalefet kanadından ise tepkiler var. Peki taşerona kadroda son durum ne? Hükümetten yapılan son açıklamalar...

ÇALIŞMA BAKANINDAN SON AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçiler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sarıeroğlu konu hakkında yaptığı açıklamasında, “Taşeron işçilerin istihdamı konusunda bu yıl gerekeni yapacağız” dedi.
taşeron kadro

Bakan Sarıeroğlu geçtiğimiz aylarda da taşeron işçilerle ilgili yaptığı konuşmada, “Beklenti içinde olan birçok kesim var. Taşeronda çalışan arkadaşlarımız bunlardan en önemlisi. AK Parti olarak bugüne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. İnşallah taşerondaki kardeşlerimizin kamudaki istihdamlarındaki beklentiyi karşılayabilmek için bir aydır Maliye Bakanımız ile çok ciddi bir çalışma içindeyiz. Bu çalışmayı çok kısa sürede tamamlayarak, kardeşlerimiz ile paylaşacağız. İnşallah sıkıntılarına beklentilerine, taleplerine yeni yasama döneminde yeni yıla girmeden bir cevap vermiş olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

MHP'DEN TAŞERON TEPKİSİ GELDİ


“Taşeron işçiler ketenpereye mi getirilmek isteniyor?” diye soran MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı, taşeron işçilerle ilgili söz vermeyen Başbakan ve bakan kalmadığını söyledi. Konya milletvekili Kalaycı, kamu harcamalarında tasarrufa gidilmesini, israf ve savurganlığın önlenmesi için tedbirler alınmasını da istedi.

"TAŞERON İŞÇİLERİ OYALAMAYI BIRAKIN"

Hükümetin 4734 sayılı Kanun'dan yetki almasına karşın hangi işlerin yardımcı iş olduğunu üç yıldır belirleyemediğini savundu. Kalaycı, şöyle konuştu: “Eee söz verirken iyisiniz, coşuyorsunuz. İcraata gelince öyle kaçmak yok. Ya söz vermeyecektiniz ya da verdiğiniz sözleri tutacaksınız. Taşeron işçileri oyalamayı artık bırakın. Taşeron işçileriyle oyun oynamayı artık bırakın. Sürekli ‘çalışıyoruz' diyorsunuz. Bu nasıl 3-4 yıldır sürebiliyor” diye sordu. Asgari ücretten vergi almayın “KONU vergileri artırmaya gelince hiç çalışmıyorsunuz, yüksek oranlara varan vergileri hemen koyuveriyorsunuz” diyen MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı, “Hükümet, taşeron işçilereverdiği sözü artık tutmalıdır. Torba kanunda verilecek önergeyle gerekli düzenlemeyi yapabiliriz. Çalışanlar ve emekliler geçim sıkıntısı çekmektedir” dedi. Çalışanların vergi yükünün hafifletilmesini talep eden Kalaycı “Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı ve asgari ücret çalışanlara insanlık onuruna uygun bir yaşayış sağlayabilecek düzeyde olmalıdır” diye konuştu.

CHP, TAŞERON ÇALIŞTAYI DÜZENLEYECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Taşerona kadro deniliyor ama ne olacağı belli değil. Bu mesele mutlaka çözülmelidir. Türkiye'nin bu ayıptan kurtulması gerekiyor." ifadesini kullandı. Ağbaba, taşeronda çalışanların kamuda istihdamına ilişkin konunun da gündemde olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Türkiye'nin en önemli meselelerinden birisi olan taşeron için çalıştay düzenliyoruz. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, taşeron işçi dernekleri, taşeron işçiler, uzmanlar ve gazetecilerin katılacağı bir çalıştay düzenleyeceğiz. Bununla ilgili paydaşlarla görüştükten sonra önerimizi hem kamuoyu hem de hükümetle paylaşacağız. Her gün bir şey çıkıyor, 'taşerona kadro' deniliyor ama ne olacağı belli değil. Bu mesele mutlaka çözülmelidir. Türkiye'nin bu ayıptan kurtulması gerekiyor."

Ağbaba, kayısıyla ilgili sorunlarının araştırılması için komisyon kurulması gerektiğini de söyledi.

[old_news_related_template title="Hükümetten şaşırtan taşeron hamlesi! Kadro beklerken kafa karıştırdı" desc="1 milyon taşeron işçiye yıl sonuna kadar kadro sözü veren hükümet, sözleşme süresi biten taşeron işler için ihaleye çıktı. Üç yıllık dönem için sözleşme imzalamaya çalışan hükümet kafa karıştırdı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/taseron-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/hukumet-taseron-isci-ariyor-2084489/"]