2 milyona yakın taşeron işçinin kadro beklentisi için her gün hükümetten açıklamalar geliyor. Somut bir adım göremeyen taşeron işçileri son durumu merak ediyor. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun üzerinde çalıştıkları yeni model nasıl olacak? Çalışma Bakanı yaptığı son açıklamada,  "Taşeron konusunda hafta sonu açıklama yaptık. Biz ilk günden itibaren bu konuya ilişkin yaklaşımımızı açık bir şekilde ortaya koyduk." dedi. Peki taşerona kadro 2017 yılında gelecek mi? İşte son durum ve dünden bugüne tüm açıklamalar...

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN 20 MADDELİK KANUN TASARISI!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, devlette 441 bini kamu kurumlarında, 330 bini de belediyelerde olmak üzere toplam 771 bin taşeron işçi çalıştığını, bu işçiler için 20 maddelik çerçeve bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını söyledi. Ağbal taşeron işçi maaşlarının ağırlıklı olarak 2 bin lira ila 2 bin 250 lira seviyesinde olduğunu, ancak 7- 8 bin lira alan taşeron işçilerin de olduğunu bildirdi. Bakan Ağbal, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda taşeron işçilere ilişkin torba tasarıyla yaptıkları ücret sınırlamasının sadece 8 bin taşeron işçiyi kapsadığını belirtti. Taşeronla ilgili çalışmalarda geç kalmadıklarını ifade eden Ağbal, “Teknik çalışmalar bitti. EKK’da görüşüp Bakanlar Kurulu ve ardından Meclis’e sevk edeceğiz. Çok uzun bir kanun tasarısı olmayacak. Belki 20 maddelik bir çerçeve kanun olacak. Çok kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

Sözcü'nün edindiği bilgilere göre, taşeronun kamuda nasıl bir statüyle kadroya alınacağı konusunda Çalışma ile Maliye bakanlıkları arasında anlaşmazlık yaşanıyor. Çalışma Bakanlığı, TÜRK-İŞ'in de önerdiği işçinin işini yapanların işçi, memurun işini yapanların memur kadrosuna alınması formülüne sıcak bakarken, Maliye'nin bu işçiler için bütçeye ek yük getirmeyecek şekilde ‘yeni bir statü' kurulması formülüne yoğunlaştığı belirtiliyor. Halen kamuda 4a memur, 4b sözleşmeli personel, 4c geçici işçi ve 4d işçi olmak üzere 4 farklı statü bulunuyor. Hazırlanan formüllerin arasında taşeron işçilerin bu 4 statünün dışında tutularak 5'inci statüye alınması, böylece hak ve sorumluluklarının ayrıştırılması önerisi de yer alıyor. Kamuda çalışan 750 bin taşeron işçinin kadroya alınması, belediyelerdeki yaklaşık 300-350 bin taşeron işçinin ise dışarıda tutulması da formüller arasında bulunuyor.

taseron-kadro


DÖNEMİN ÇALIŞMA BAKANI MÜEZZİNOĞLU: TAŞERON İŞÇİLER SABIRLI OLUN

Çeşitli dönemlerde sürekli konuşulan taşeron işçilere kadro konusu hakkında, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’da Şubat 2017 tarihinde bir açıklama yapmıştı. Katıldığı canlı yayın programında taşeron işçi olarak geçimini sürdüren vatandaşların merakla beklediği konulara değinen Bakan Müezzinoğlu, “Taşeron işçiler sabırlı olun, bu konuyu en yakın zaman içinde çözeceğiz. Yeni bir yama yapalım dersek, yeni yamanın çerçevesi farklı olacak. Kamu çalışanı reformu yapmayı başaracaksak sistemin bütüncüllüğü içinde çözeceğiz. 4a, 4b, 4c çalışanlarına statü koyacağız. Bunlar referandumdan sonra konuşulacak.” demişti.

BAŞBAKAN YILDIRIM: GEREKLİ TALİMATLARI VERDİM

Taşeron işçileri umutlandıran bir diğer açıklama da Nisan 2017’de Başbakan Binali Yıldırım’dan gelmişti. Yıldırım, konu hakkında yaptığı açıklamasında, “Herkesi mutlu edecek bir çözümü üretme konusunda, gerek taşeron işçilerimiz gerek mevsimlik işçilerimiz gerek 4C'liler, bütün bu sorunları çözmek için arkadaşlarımıza gereken talimatları verdim, çalışmalarını yapıyorlar. İnşallah uygun bir çözüm mutlaka bulunacak. Biz hiçbir konuyu bugüne kadar çözümsüz bırakmadık, bundan sonra da bırakmayız.” ifadelerini kullanmıştı.

taseronda-son-durum-2017-son-dakika-taseron-isci-kadro

BAKAN SARIEROĞLU: KISA SÜREDE TAMAMLAYIP PAYLAŞACAĞIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı Mehmet Müezzinoğlu’ndan devralan Jülide Sarıeroğlu’da 17 Eylül 2017 tarihinde taşeron işçiler hakkında açıklamalarda bulunmuştu. AKP Odunpazarı İlçe Teşkilatının 4’üncü Olağan Kongresi’nde konuşan Bakan Sarıeroğlu, “Beklenti içinde olan birçok kesim var. Taşeronda çalışan arkadaşlarımız bunlardan en önemlisi. AK Parti olarak bugüne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. İnşallah taşerondaki kardeşlerimizin kamudaki istihdamlarındaki beklentiyi karşılayabilmek için bir aydır Maliye Bakanımız ile çok ciddi bir çalışma içindeyiz. Bu çalışmayı çok kısa sürede tamamlayarak, kardeşlerimiz ile paylaşacağız. İnşallah sıkıntılarına beklentilerine, taleplerine yeni yasama döneminde yeni yıla girmeden bir cevap vermiş olacağız” açıklamasında bulunmuştu.

BAŞBAKAN YILDIRIM: YIL SONUNA KADAR SONLANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Bakan Sarıeroğülu’nun bu açıklamasından 5 gün sonra 22 Eylül 2017’de, Başbakan Binali Yıldırım taşeron işçiler hakkında yaptığı açıklamalarına bir yenisini daha eklemişti. Yıldırım, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ı ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, “Bu yıl sonuna kadar bu meseleyi sonlandırmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

BAKAN SARIEROĞLU: TAŞERON İLE İLGİLİ HAFTASONU AÇIKLAMA YAPTIK

Ve son olarak bugün, 15 Kasım 2017. Yaklaşık iki saat kadar önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, İşçilerin ve İşverenlerin Kapasitelerinin Sosyal Diyalog Yaklaşımıyla Artırılması Teknik Destek Projesi kapanış toplantısında konuştu. Sarıeroğlu konuşmasında konu hakkında,  “Taşeron konusunda hafta sonu açıklama yaptık. Biz ilk günden itibaren bu konuya ilişkin yaklaşımımızı açık bir şekilde ortaya koyduk. Bu konunun yıl sonuna kadar bitmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu konunun nasıl derin bir konu olduğunu, farklı ayakları olduğunu taşeron çalışan arkadaşlarımızın çok iyi bildiğini düşünüyorum. Göstermiş olduğunuz gayrete taşeron kardeşlerimizin de aynı şekilde karşılık vereceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Taşeron işçi olarak çalışan vatandaşlar ise her fırsatta dile getirlen ancak henüz bir gelişme yaşanmayan konu hakkında yapılan açıklamaları artık, ‘Aklımızla alay etmeyin’ dercesine dinliyor.

taseron-isciye-kadro-son-durum

TAŞERON İŞÇİ NEDİR? TAŞERON NE DEMEKTİR? 

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar.  Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar.  Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.