Taşeron işçilere kadro ile ilgili umut verici açıklamalar geliyor. Taşeron olarak çalışan işçilerin kadro hayali henüz nihayete ermedi fakat hükümetten yapılan açıklamalara göre taşerona kadroda son anlara gelindi. Taşeron işçiler kadro için gün sayıyor. Bugün yarın derken 2017’nin bitmesine sayılı günler kaldı. Hükümet ise ‘sözümüzü tutacağız’ mesajı vermeye devam ediyor. Muhalefet kanadından ise tepkiler var. Peki taşerona kadroda son durum ne?

TAŞERON İŞÇİ NEDİR? TAŞERON NE DEMEKTİR? 


Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar.  Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar.  Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.
taseron-isciye-kidem-tazminati-ve-emeklilik-garantisi-16628

TAŞERON İŞÇİLER ESKİŞEHİR'DE TOPLANDI

Eskişehir’de taşeron şirket işçileri, taleplerini duyurmak ve taşeron işçilerini kapsayan gündemdeki tasarıları değerlendirmek adına bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Adalar bölgesinde gerçekleşen buluşmaya yoğun katılım oldu. Taşeron işçiler, etkinlikte kadro taleplerini yinelerken, daha iyi şartlar altında çalışmak istediklerini belirttiler.

Topluluk adına bir açıklama yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Bursa Şube Başkanı Selahattin Atak, taşeron şirket işçilerinin ve sınıf sendikalarının mücadelesiyle gündeme gelen kadro talebinin içinin boşaltılmak istendiğini savundu. Atak, "Hükümetin konuyu kendi iktidar çıkarları için değerlendirdiği ve bu talebi, kadrolaşma olanağı olarak gördüğü yönünde ciddi belirtiler bulunmaktadır. Bu durumda, şirket işçilerinin güvenceli devlet kadrosu beklentisi söz konusu olmayacaktır. Burada akla gelen, sözleşmeli işçilik benzeri bir uygulamadır” şeklinde konuştu.

“Kamu hizmetlerinin kesintisiz ve sürekli olması istihdamda sürekliliği zorunlu kılmaktadır”

Bu yönde bir düzenlemenin taşeron işçilerinin kazançlarının ortadan kaldırılması anlamına geleceğini belirten Başkan Atak, “Ortaya çıkan ne bir güvence ne de bir kadrodur. Kamu hizmetlerinin kesintisiz ve sürekli olması istihdamda sürekliliği zorunlu kılmaktadır. Kâr odaklı çalışan ve bunun için maliyeti düşürmeye çalışan şirketlerin durumu gözönüne alındığında da bu durum kamu sağlığının ciddi bir tehdit altında olduğunu göstermektir” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA BAKANINDAN SON AÇIKLAMA
Taşeron 2018 yılından itibaren hangi haklara sahip olacak diye merak ediliyor. İşçiler kadro ve maaş düzeltmesi bekliyor. En önemli konulardan biri de sosyal haklar... Peki taşeronda gelinen son nokta ne. İşte art arda gelen son dakika açıklamaları...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçiler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sarıeroğlu konu hakkında yaptığı açıklamasında, “Taşeron işçilerin istihdamı konusunda bu yıl gerekeni yapacağız” dedi.



taşeron kadro




Bakan Sarıeroğlu geçtiğimiz aylarda da taşeron işçilerle ilgili yaptığı konuşmada, “Beklenti içinde olan birçok kesim var. Taşeronda çalışan arkadaşlarımız bunlardan en önemlisi. AK Parti olarak bugüne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. İnşallah taşerondaki kardeşlerimizin kamudaki istihdamlarındaki beklentiyi karşılayabilmek için bir aydır Maliye Bakanımız ile çok ciddi bir çalışma içindeyiz. Bu çalışmayı çok kısa sürede tamamlayarak, kardeşlerimiz ile paylaşacağız. İnşallah sıkıntılarına beklentilerine, taleplerine yeni yasama döneminde yeni yıla girmeden bir cevap vermiş olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="Taşerona kadroda hükümetten son açıklama: Çok ciddi" desc="Taşeron işçiler kadro için süre veren hükümet henüz detaylı bilgi vermiyor. Taşeron işçilerin yeni yıldan sonra hangi haklara sahip olacağı da tam olarak bilinmiyor. Çalışma Bakanı'ndan yapılan son açıklamada 'Maliye Bakanımız ile çok ciddi bir çalışma içindeyiz' denildi. MHP ve CHP'den yapılan açıklamalarda sürecin hızlanmasına vurgu yapılıyor. Vatandaşlar ise taşerona kadroda son durum ve taşerona kadro aramaları yaparak, yapılan açıklamaları da takip ediyor. İşte hükümet ve muhalafet partililerinin son açıklamaları ile taşeron işçide son durum... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/taseron-isci-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taserona-kadroda-hukumetten-son-aciklama-mhp-tepkili-chp-harekete-gecti-2089519/"]

2018′ E KALMAYACAK AÇIKLAMASI

Başbakan Yıldırım ile yapılan kapalı toplantıda taşeron işçilerin kadro sorununun niçin yılsonuna kadar çözülmek istendiği sorusu bizzat Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından açıklandı. Bozdağ, “Bu işi yılsonuna kadar çözmek istiyoruz. Aksi halde iş 2018 yılına kalırsa seçim yatırımı için taşerona kadro verdiğimiz    iddia edilir. Onun için acele ediyoruz” dedi.

TAŞERON İŞÇİNİN MAAŞI

Torba yasada, taşeron işçileri de yakından ilgilendiren düzenleme bulunuyor. Kamuda çalışan taşeron işçilerin maaşları artık Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. Peki, bugüne kadar nasıl belirleniyordu? Her kamu kurumu kendi sözleşme yapıyor ve sözleşmede de çalışacak olan taşeron işçilerin ücretlerini kendi belirliyordu. Torba yasa Meclis’ten geçtikten sonra ise artık kamuda çalışacak tüm taşeron işçilerin sözleşmedeki ücretlerine ilişkin tavanı Maliye belirleyecek.


imalat-sanayi-fabrika-isci-uretim-is-guvenligi


TORBA YASA TAŞERONU NASIL ETKİLEYECEK?

Torba yasada, taşeron işçileri de yakından ilgilendiren düzenleme bulunuyor. Kamuda çalışan taşeron işçilerin maaşları artık Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. Peki, bugüne kadar nasıl belirleniyordu? Her kamu kurumu kendi sözleşme yapıyor ve sözleşmede de çalışacak olan taşeron işçilerin ücretlerini kendi belirliyordu. Torba yasa Meclis’ten geçtikten sonra ise artık kamuda çalışacak tüm taşeron işçilerin sözleşmedeki ücretlerine ilişkin tavanı Maliye belirleyecek.

[old_news_related_template title="Taşeron işçilerden kadro isyanı: Ne zaman bitecek? İşte son dakika taşeron açıklamaları" desc="Çalışma Bakanı Sarıeroğlu taşeron işçiler hakkında bir açıklamada daha bulundu. Sarıeroğlu yaptığı konuşmada, 'Bu konunun yıl sonuna kadar bitmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.' dedi. Taşeron işçiler ise yapılan bu açıklamaların ardından somut bir adım bekliyor. Çünkü bu konu hakkında defalarca açıklama yapılmasına rağmen elle tutulur bir adım atılmış değil. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/taseronda-son-durum-2017-son-dakika-taseron-isci-kadro.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taseronun-cilesi-ne-zaman-bitecek-2091367/"]

NACİ AĞBAL: TAŞERONDA GEÇ KALMADIK

Bakan Ağbal, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda taşeron işçilere ilişkin torba tasarıyla yaptıkları ücret sınırlamasının sadece 8 bin taşeron işçiyi kapsadığını belirtti. Taşeronla ilgili çalışmalarda geç kalmadıklarını ifade eden Ağbal, “Teknik çalışmalar bitti. EKK’da görüşüp Bakanlar Kurulu ve ardından Meclis’e sevk edeceğiz. Çok uzun bir kanun tasarısı olmayacak. Belki 20 maddelik bir çerçeve kanun olacak. Çok kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

KILIÇDAROĞLU'DAN TAŞERON ÇIKIŞI

Kıdem tazminatı konusunun ele alındığı çalıştayda konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, taşeron işçilerin durumuna değindi. Türkiye ile aynı düzeydeki ülkelerin daha hızlı büyüdüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, “İşsizliği oluşturan ekonomi politikalarını kim uygulamaya koyuyor, muhalefet mi koyuyor Mevcut siyasal iktidar. Mevcut siyasal iktidara verilen her destek, sendikasızlaşmayı özendiriyor. İşçi korkudan sendikalı olamıyor ki ‘İş güvencem elimden gider' diyor. Taşeron işçiliği Türkiye'nin gündemine getiren kim, biziz. Taşeron işçilerin örgütlenmesini arzu eden ve bu konuda çaba harcayan kim, yine biziz. Onların sendikalı olmasını, iş güvencelerinin olmasını istiyoruz. Sendikalı işçilerden fazla taşeron işçiler var bugün Türkiye'de. Bu, çalışma hayatının nerelere sürüklendiğini gösteriyor.” dedi.



kemal-kilicdaroglu




CHP KONUYU MECLİS'E TAŞIDI

Taşeron işçiler konusunda beklenen adımların atılmaması üzerine CHP konuyu TBMM'ye taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na sorulan soruda 3 ay denilen taşerona kadro çalışmasında bir yıldır çalışma yapılmasına rağmen sonuç çıkmaması soruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP cephesinden gelen soruya taşerona kadro konusunun referandumdan sonra görüşüleceğini açıkladıklarını ve referandum ortamında bu tür görüşmeleri uygun bulmayarak ilgili görüşmelerin referandumdan sonra yapılması kararını aldıklarını belirterek, “Önümüzde ki günler de inşallah çalışmaları başlatırız” ifadelerini kullandı.