Yeni yönetmeliğe göre hile, tehdit, nüfuz kullanma ve çıkar sağlama suretiyle ya da başka yollarla ihaleye fesat karıştıran veya sahte belge kullananlar ile bu fiillere teşebbüs edenler hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacak ve bu kişiler 2 yıl süreyle maden ihalelerine katılamayacak.

Hükümetin, mevcut yönetmelikte 1 yıl olan yasaklama süresini süresiz yapmak yerine 2 yıla çıkarması tepki çekti. İhaleye fesat karıştıran, tehditle maden ihalesini kazananların süresiz olarak ihalelerden men edilmesi isteniyordu.

[old_news_related_template title="Danıştay, Cerattepe'de 'madencilik yapılabilir' kararını onadı" desc="Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye´nin en büyük çevre davasında, Rize İdare Mahkemesi'nin, 'Madencilik yapılabilir' yönündeki kararı Danıştay tarafından onaylandı. Danıştay'ın onama kararındaki bilirkişinin bölgedeki endemik bitkiler için verdiği 'sökülüp başka yere dikilebilir' tavsiyesi dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/artvin.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/danistay-cerattepede-madencilik-yapilabilir-kararini-onadi-1921934/"]

6 AY KİRLETEBİLİRSİN

Yeni yönetmeliğe göre, işletme projesine aykırı faaliyette bulunan ve çevredeki yerleşim yerleri açısından tehlike oluşturan maden işletmelerinin faaliyetleri durdurulmak yerine tehlikeli durumun giderilmesi için 6 aya kadar süre verilecek.

Bu süre içerisinde gerekli tedbiri almayanlara para cezası kesilecek. Ruhsat sahibi tehlikeyi giderecek şekilde önlemleri almazsa o ildeki valilik önlemleri alıp faturayı ruhsat sahibinden tahsil etmeye çalışacak. Madenlerde ön arama 1 yıl, genel arama 2 yıl ve detay arama 4 yılla sınırlandırıldı.

[old_news_related_template title="İş kazalarında ölüm oranı açıklandı" desc="Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş kazalarından ölüm oranının 100 bin kişide 8.8 olduğunu açıkladı. Ancak iş kazalarında yaşanan ölümlerin açıklanan rakamlardan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/kapak-88.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/is-kazalarinda-olum-orani-aciklandi-1932435/"]
Sürelerin bitiminde gerekli raporların verilememesi halinde ruhsatlar iptal edilecek. Ruhsat sahipleri ile üçüncü kişiler arasında yapılacak olan rödovans sözleşmeleri bakanlık iznine bağlanırken kamu kurumları dışında özel sektörün rödovans sözleşmesi yapması yasaklandı. Maden ruhsat sahaları tehlike durumu ya da verimlilik gibi nedenlerle birleştirilebilecek. Ruhsat sahiplerinin birleşmeyi kabul etmemesi halinde birleştirme bakan onayıyla yapılacak.