Eğitim sistemimiz yap boz tahtasına dönerken sadece ilk ve orta öğretimde değil sürücü kurslarındaki eğitimin kalitesi de tartışmalı. Her bayram ortaya çıkan ölümlü kazalar ve büyük şehirlerdeki anlamsız direksiyon mücadelelerinden bunu anlamak mümkün. Trafik kurallarının edinilmesi sürecinde direksiyon pratiği yadsınamaz şekilde önemli.

FİYATLAR 70-85 TL ARASI


Ehliyet sahibi olup da direksiyon tecrübesi olmayan kişilerin özel direksiyon dersi almak için saat başına 70-85 TL arasında bir fiyat ödemesi gerekiyor. Sürücüler ders sayısını kendileri belirlerken bazı kurslarda otomatik vites araçlarla alınan özel direksiyon eğitimi 10 TL kadar fazla olabiliyor.

'DİREKSİYON DERSİNE TÜRKÇE ÖĞRETMENİ GİRİYOR'


Konuyla ilgili olarak Sozcu.com.tr'ye açıklamalarada bulunan Okmeydanı Sürücü Kursu Hocası Ali Kaçmaz ehliyet kurslarının sürücü adaylarına trafiğe çıkacak kadar tecrübe kazandırmadığını belirtti. Özel direksiyon dersi almak isteyenlerin eskiye göre daha az olduğunu söyleyen Kaçmaz, "Herkesin direksiyon dersi almasında fayda var. Çünkü ehliyet kurslarında yeterli eğitim verilmiyor. Direksiyon derslerine coğrafya, fizik , Türkçe öğretmenleri giriyor. Bu yanlış bir şey." dedi.

[custom_content title="7 BİN 300 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ" desc="Türkiye’de 2016 yılında meydana gelen 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 3 bin 493 kişi kaza yerinde, 3 bin 807 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti. Ölümlerin %48,3'ü, yaralanmaların %67,3'ü yerleşim yeri içinde gerçekleşirken, ölümlerin %51,7’si, yaralanmaların ise %32,7’si yerleşim yeri dışında oldu.">

'KURUMSAL FİRMALAR VERSİN'


Ehliyeti kurumsal firmaların vermesi gerektiğini belirten Kaçmaz, "Her bayram yüzlerce kişi ölüyor.  Bu işin en doğrusu ehliyet verme işini kurumsal firmalar yapsın. Devlet bu işe el atsın. Türkiye'de sürücü kursu pisti yok. Var da sadece kağıt üzerinde var" açıklamasında bulundu.

Kaynak: TÜİK Kaynak: TÜİK

'TATİL ZAMANI DAHA AZ'


Bulvar İstanbul Sürücü Kursu sahibi Ali Acar da konuyla ilgili olarak Sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Acar direksiyon kurslarına olan talebin yaz aylarında uzun tatil döneminden dolayı zayıfladığını belirtti. Okulların açılmasına yakın kurs almak isteyenlerin sayısında artış yaşandığını söyleyen Acar, direksiyon kurslarına katılan öğretmenlerin sadece gözlemci olduğunu ve sürücünün performansına çok fazla etki etmediğini düşündüğünü söyledi.

'ÖZEL DİREKSİYON KURSLARI ÖNEMLİ'


Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın ise Sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada özel direksiyon kurslarının önemine dikkat çekti. "Sürücü kursları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan müfredatı yerine getiriyorlar" diyen Apaydın, "Şoförlük biraz kabiliyet meselesi. Kurstan aldığım ders bana yeter ben trafiğe çıkarım ama bir başkası buna cesaret edemeyebilir.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın


Ehliyet alan kişilerin şehir içinde trafiğe çıkabilmesi için özel kurslar var. Bunlar sürücülerimiz için önemli kurslar. Direksiyon kabiliyeti iyice geliştirilerek trafiğe çıkılmalı. Baştan nasıl direksiyon kullanılacağını öğrenmek ile bunu trafikte kavramak arasında fark var" ifadelerini kullandı.

 'ARAÇ KULLANIRKEN MESAJ YAZMAYA ÇALIŞAN VAR'


Apaydın sözlerini şöyle noktaladı: İnsanlar araç kullanırken telefonla radyoyla oynuyor. Mesaj yazmaya çalışan insanlar var. Bu kişilere polis, sürücü kursu hocası ne yapsın? Bu biraz da kişinin kendi kendini geliştirmesiyle alakalı.