Nil SOYSAL

TOMS Türkiye Başkanı Rıfat Elhadef’le en son Marka 2016’da bir araya gelmiştik. Orada sergilenen kışlık botların Van’lı çocuklara gönderileceğini söylemiş ve biz de bu haberi SÖZCÜ’den duyurmuştuk. O botlar Van’daki çocuklara gönderilmedi!... ‘One for one’ yani birebir götürüldü, çocukların ayaklarına tek tek giydirildi. Türkiye’nin iç karartan gündeminden uzaklaştığımız Van’daki o TOMS gününde, hem bu sosyal sorumluluk projesinin bir parçası olmanın hazzını yaşadık, hem de deyim yerindeyse ‘Öteki Türkiye’ ve ‘Öteki Gündem’e tanıklık ettik. Rıfat Elhadef başkanlığındaki TOMS ekibi, markanın gönüllü elçisi Kenan Doğulu, TEGV Başkanlığı’nı geçtiğimiz haziran ayında Cengiz Solakoğlu’na devreden Oktay Özinci ve Marka Konferansı’nın kurucusu Ayşegül Yürekli Şengör’ün de yer aldığı ekibimizle, Van’daki TEGV çocuklarına bire bir dokunma fırsatı bulduk.

Aslında bu ‘One for one’ TOMS’un felsefesi. Satılan her çift TOMS’a karşılık, ihtiyaç sahibi bir çocuk, bir çift yeni ayakkabı sahibi oluyor. Ama bu ayakkabıların TOMS gönüllüleri tarafından o çocuklara götürülmesi de ‘TOMS hareketi’nin bir olmazsa olmazı. 2006’da başlayan etkinlik bugüne kadar 70 ülkede 70 bin çocuğa dağıtılan ayakkabılar, hep bu şekilde götürülmüş.

34 KENTTE 200 BİN AYAKKABI

Bundan iki yıl önce zincire 65’inci ülke olarak katılan Türkiye’de de sistem aynı şekilde işliyor. TOMS Türkiye Başkanı Rıfat Elhadef ile markanın gönüllü elçisi Kenan Doğulu ve TOMS Türkiye’nin lokal partneri TEGV’in gönüllülerinin de aralarında bulunduğu heyet, il il gezerek, ihtiyaç sahibi çocukları yeni ayakkabılarıyla buluşturuyorlar. Bugüne kadar 34 vilayette, 200 bine yakın ayakkabı vermişler. Van bu kentlerden biri. Ancak, heyetin Van ilk ziyareti değil. Ayakkabının önemine dikkat çeken Elhadef, “Okul yolunda çocukların ayaklarını koruduğu için, onların yarını da güvenceye alıyor. TOMS ismi de ‘Shoes for Tomorrow’dan geliyor. İstatistiklere göre; ayakkabı çocukların okula gitme oranını yüzde 62 arttırıyor” dedi.

Moral de verdiler


Van’da TEGV’in Feyyaz Tokar Eğitim Parkı’nda çocuklarla buluşan TOMS ekibi, çocuklara sadece ayakkabı değil, aynı zaman da moral desteği de verdi. TOMS Türkiye Başkanı Rıfat Elhadef ve markanın gönüllü elçisi Kenan Doğulu, çocukların tek tek ayak numaralarını ölçerek, ayakkabılarını giydirdi.

09-toms

Ayakkabılarına kavuşan çocuklar, Kenan Doğulu’dan da mini bir konser dinledi.

İstihdama katkı sağlıyor


TOMS Türkiye Başkanı Rıfat Elhadef, TOMS’un aynı zamanda iş dünyası için de iyi bir sosyal örnek olduğuna dikkat çekiyor ve şöyle diyor: “Hangi sektörde iş yapıyor olursanız olun, sosyal girişimcilik modelini uygulamanız mümkün.” Ama TOMS’u sadece bir sosyal girişimcilik modeli olarak da görmemek lazım… Çünkü TOMS, aynı zamanda istihdama da
önemli bir katkı sağlıyor. Elhadef , bu katkıyı da şöyle dile getiriyor:
“TOMS ekiplerinde 400 kişi çalışıyor. Ama bunun dışında TOMS ağırlıklı olarak ayakkabı verdiği ülkelerde fabrikalara yatırım yaparak, lokal istihdamın artmasına da fayda sağlamaya çalışıyor. Bu da ayakkabı vermenin dışında, o ülkeye verdiği istihdam yardımı oluyor.”