Vatandaşlar torba yasanın ayrıntılarını büyük bir merakla bekliyor, farklı konularda önemli değişikliklerin yaşanacağı torba yasa ile yapılacak olan düzenlenemeler neleri kapsayacak? Asgari ücret ve işsizlik maaşıyla ilgili iyileştirmeler olacak mı sorusu sıklıkla sorulurken af çıkıp çıkmayacağı da merak ediliyor. İşte torba yasayla gelmesi beklenen değişiklikler...

TORBA YASA HANGİ MADDELERİ İÇERECEK

– Terörle Mücadele Kanununa göre istihdam hakkı bulunanlarda yaş sınırı kalkıyor.
– Terörle mücadelede yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz Darbe Kalkışmasının bastırılması sırasında yaralananlar memur olabilecek.
– Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların alacakları yetki belgesi için yapacakları harcamalar 2020 yılına kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
– Asgari ücretin 1404 liranın altına düşmemesi için çalışanlara ilave geçim indirimi sağlanacak.
– Taşeron işçilerin maaşlarını Maliye Bakanlığı belirleyecek.
– Ay sonları ödenen işsizlik maaşı her ayın 5’inde ödenecek.

para

İŞSİZLİK MAAŞININ YATACAĞI TARİH DEĞİŞİYOR

Torba yasa ile getirilen bir başka önemli düzenleme de işsizlik maaşı ile ilgili. Mevcut durumda işsizlik ödeneği her ayın sonunda yapılıyor. Torba yasa ile bu durum değişecek ve işe giriş, emeklilik gibi durumların tespit edilerek, fazladan yapılan ödemelerin önüne geçmek için işsiz maaşları her ayın beşinde ödenecek. Halen işsizlik ödeneği alanlar da torba yasanın çıkması sonrası maaşlarını ayın 5’inde alacak.

ASGARİ MAAŞTA DA DÜZENLEMELER OLACAK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, “Torba Tasarı” olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri esnasında Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelir Vergisi tarifesi nedeniyle eylül ayından itibaren bazı asgari ücretlilerin gelirlerinin bin 404 liranın altına düştüğünü belirterek, “Bu düşüşü engellemek, asgari ücretlinin gelirinin hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmemesini sağlamak üzere bir yasal düzenleme önerimiz var.” dedi.

[old_news_related_template title="Emekli maaşı nasıl hesaplanır, ne kadar olacak? Emekli maaşlarına haciz şoku..." desc="Milyonlarca emekli, emekli maaşları hakkında bazı soruları merak ediyor. Emeklilerin yanında emekli adayları da maaşlar hakkında bazı sorulara cevap arıyor. Emekli maaşı nasıl hesaplanır? Emekli maaşları gelecek dönemde ne kadar olacak? Emeklilerin maaşlarına haciz gelebilir mi sorusunada da emeklilerin üzecek bir gelişme yaşandı. İşte emekli maaşlarıyla ilgili detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/emekli-maasi-nasil-hesaplanir-emekli-maasi-nasil-alinir.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/emekli-maasi-nasil-hesaplanir-ne-kadar-olacak-emekli-maaslarina-haciz-soku-2053957/"]