5 yıldızlı turizm tesislerinin olduğu arazilerin de Varlık Fonu’na devredilmesiyle birlikte yaşanan belirsizlik, turizmcileri endişelendirdi. Sektör temsilcileri, bu konudaki belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini, aksi takdirde yabancı yatırımcıların kaçabileceğini savunarak, hükümete çağrıda bulundular.

TOBB Turizm Meclisi Başkanı Osman Ayık, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Belirsizlik, yatırımcıyı en çok ürküten, tedirgin eden konudur. Bu nedenle tüm bunların bir an önce netleşmesi, açıklanması gerekir” dedi.


FON NERELERİ ALMIŞTI?


“Kafa karışıklığı var” diyen Ayık, şunları söyledi: “En önemli konu da tahsis işlemlerinin iptal edilerek Fon’a devredilmesi maddesi. Bu, can alıcı nokta.
Bundan sonra nasıl bir uygulama olacak? Banka ipotekleri var, krediler var, bunlar ne olacak? İnsanları en çok tedirgin eden de bu. Yabancı ortaklı tesisler var. Bunların durumu ne olacak? Maliye ve Turizm bakanlıklarıyla var olan sözleşmelerin akibeti ne olacak? Tüm bunların netleşmesi lazım.”
Antalya’nın Aksu, Merkez, Kemer ve Manavgat ilçelerinde 700 bin metrekare, Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde 959 bin, İzmir’in Selçuk ve Menderes ilçelerinde 556 bin, İstanbul’un Bakırköy ilçesinde 22 bin, Muğla Bodrum’da 11 bin, Isparta ve Kayseri’de 38 bin metrekare arazi Varlık Fonu’na
geçmişti. İzmir Selçuk’ta Aqua Park Otel, Gümüldür’de Club Marmara Yalı Oteli, Didim’de Aquasis De Luxe Resort, Kuşadası’nda Pine Bay Holiday, Aqua Adaland Park Otel, Antalya’da Simena Sun Club ve Fantasia Deluxe Hotel’in arazileri Fon’a geçen turistik tesislerden bazıları olmuştu.


AFRIKA ILE FORUM KRIZI BITIRMEZ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, “Turizm acil destek bekliyor, devletin kaynakları turizmde etkinliği olmayan forumlarla çar çur ediliyor. Turizmin çıkış yolu 6 milyon kayıp yaşanan Avrupa pazarı ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleridir. Afrika ülkeleriyle
yapılan sözde Dünya Turizm Forumu’yla turizm krizden çıkamaz” dedi. Kamunun kıt kaynaklarının turizmin uzman kuruluşlarıyla daha verimli değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Budak, Benin, Zimbabve, Gana, Mozambik, Somali, Türkmenistan, Kamboçya, Bosna Hersek gibi ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla yaptığı forumun Türk turizmine katkı sağlamayacağını kaydetti. Budak, kamunun sınırlı kaynaklarının daha verimli  organizasyonlar için kullanılması gerektiğini de vurguladı.