“Together Towards Tomorrow” (“Birlikte Yarınlara”) ana başlığı altında, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council (ATC) Ortak Yıllık Konferansı’nın ilk gününe 400’ün üzerinde üst düzey Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcisi katıldı. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan DEİK/TAİK Başkanı Ekim Alptekin ile ATC Başkanı General Jones’in açış konuşmalarını yaptığı Konferansa, her sene olduğu gibi, iş dünyası ve hükümet yetkilikeri büyük ilgi gösterdiği konferansın birinci gününde, Türkiye-ABD ilişkilerindeki yeni döneme ilişkin beklentiler ele alındı.

'AMACIMIZ YENİ DÖNEME İLİŞKİN YOL HARİTASI OLUŞTURMAK'

36. ATC-TAİK Yıllık Konferansı’nın açış konuşmalarını DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK/TAİK Başkanı Ekim Alptekin ve ATC Başkanı General Jones gerçekleştirdi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Konferansın zamanlamasına dikkat çekti ve Konferansın Türk ve Amerikalı iş dünyası temsilcilerinin birbirlerinden öğrenmek, ilişkilerini geliştirmek ve ticari işbirliğini geliştirmek adına önemli bir fırsat sunduğunu söyledi: “Savunma, enerji, güvenlik ve ikili ticaret, Türkiye-ABD arasındaki yeni dönemin belirleyici faktörleri olacak. Bu çerçevede bizler iş dünyası temsilcileri olarak bu yeni dönemde üzerimize düşen görevi yerine getirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bizlerin amacı Türk ve Amerikalı iş dünyası temsilcilerini bir araya getirerek, bu yeni döneme ilişkin yol haritasını oluşturmak” diyen Başkan Vardan, Türk iş dünyası olarak Türkiye ile ABD arasında başlayan yeni dönemi desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.

'BARIŞ VE İSTİKRAR OLMADAN OLMAZ'

DEİK/TAİK Başkanı Ekim Alptekin ise, Konferasın açış oturumunda yaptığı konuşmada Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin öneminin altını çizdi ve her ne kadar ABD Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olmasa da, bu Konferansın 36 yıldır devam eden tek ikili ülke konferansı olduğuna dikkat çekti. İki ülke ilişkilerinin küresel barış ve istikrar için önemli olduğunu vurgulayan Ekim Alptekin: “Türk-Amerikan ilişkilerinin küresel barış ve istikrar için çok önemli olduğu genel bir kanıdır. Barış veya istikrar olmadan ne ticaret olur, ne ekonomik gelişme” dedi.

American Turkish Council Başkanı General Jones ise konuşmasında Türkiye-ABD ilişkilerindeki gelişmeleri değerlendirilerek, stratejik ve ekonomik işbirliğini bir üst seviyeye taşımak için atılması gereken adımları sıraladı.

Türkiye-ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla her yıl düzenlenen Konferansın birinci gün oturumları, savunma, inşaat ve altyapı, ticaret, siber güvenlik, finans, perakende ve üretim konularında ikili işbirliklerini ele alan panellerle devam etti.