Manisa/Akhisar'da 275 dönüm alana kurulu Graniser Seramik Fabrikası 1100 çalışanı ve 22 milyon m2 üretim kapasitesi ile Türkiye'nin sayılı markalarından. Graniser Seramik CEO'su Fatih Korhan, Türk firmaların ihracat yaparken nelerle karşılaştığını ve seramik sektöründe AR-GE’nin önemini Akhisar’da yaptığımız fabrika gezisinde paylaştı.

Türk seramik üreticileri dünyada 60'tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Bu firmalardan biri de Graniser Seramik. Korhan, ihracattaki son durumu ve iç piyasayla ilgili endişelerini şu sözlerle dile getirdi;

"Graniser olarak 2 fabrikamız var. Toplam ciromozun yüzde 62'si ihracattan geliyor. En büyük pazarımız İsrail ve ABD. Bu ülkelerin dışında Kanada, İngiltere, Almanya, ve Fransa yer alıyor. İç piyasada bir sıkışıklık söz konusu. İç pazarda belli oyuncular önümüzdeki dönemde olmayacaklar. Bunun başlıca nedenlerinden biri çok fazla kopyalaşma olması. Bu nedenle de herkes her şeyi üretebiliyor. Hal böyle olunca sadece fiyatla rekabet durumunda kalıyorsunuz. İç piyasa 3-4 yıldır aşağı doğru gidiyor. Üreticiler kapasite arttırmaya çalışıyor. Üreticilerin talebi doğru okunmadığını düşünüyorum. Büyük yatırımla giriyorlar ve pazar onu beslemediğinde ise şirketler ya daralıyor ya da kapanıyor. Şu an çok büyük kapanmalar olmasa da önümüzdeki yıllarda göreceğimizi düşünüyorum."

korhan

TÜRK FİRMALARIN YURT DIŞI REKABETİ

Korhan, ihracatta Türk firmalara düşen payda rekabetin diğer ülkelerle olmadığının da altını çiziyor. Sebebini ise şöyle anlatıyor;

"Yurt dışında rekabeti yine Türk firmalarla yapıyorum. Çünkü benim iç piyasada rakibim ancak fiyatla rekabet ediyor. İtalyanlar, İspanyollar daha rahat. Bu anlamda bizim kendimizi ayrıştırıyor olmamız lazım. Aynı ürünü aynı deseni aynı cihazlara sahip firmalar üretebilir. Bu işin moda işi olduğundan hareketle tasarıma ve Ar-Ge’ye büyük önem veriyoruz. Sektör fiyatla değil, kalite, tasarım, trend ve satış sonrası hizmetlerle ancak yurt dışı markalarıyla rekabet edebilir. Bu açıdan Ar-Ge’ye en fazla odaklanan marka yurt dışında daha etkin olacaktır. Tasarım ve üretim altyapımız ve yeni geliştirdiğimiz Ar-Ge merkezimiz ile tasarımın ana vatanı sayılan İtalya'nın tahtını sallayacağız.”

AR-GE MERKEZİ

Kapasite artırmak için yeni yatırım planlayan Graniser Seramik, geleceği tasarlayacak adımı Ar-Ge merkezi kurarak atıyor. CEO Fatih Korhan, "Devlet birtakım teşvikler vereceğini açıkladı. Biz de dedik ki bunun içerisinde oluruz. Çünkü orta ve uzun vadeli rekabetçi olmanın yolu buradan geçiyor. Akademi ile üretimin yan yana geleceği bir alan. Burada amacımız Türkiye ve Dünya seramik endüstrisine farklılığımızı ortaya koyacak ürünler yapmak ve çözümler geliştirmek. Sadece sıfırdan bir ürün yaratmak değil, mevcut sorunlara da çözüm arayışı içinde olacağız" diyerek sözlerini noktaladı.

makina

GRANİSER YENİ PAZARLAR VE YENİ YATIRIMLARLA İHRACATTA HIZ KAZANIYOR

TİM’in her yıl gerçekleştirdiği ‘İlk 1000 İhracatçı Firma’ araştırma raporuna göre 2016’da seramik karo ihracatında ismi açıklanan markalar içerisinde birinciliği göğüsleyen marka, İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı Türkiye'nin en büyük ikinci 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasında ise 30 sıra birden yükselerek 41. sıraya yerleşti. Karlılığın korunduğu ve sürekliliği olan pazarlarda söz sahibi olan Graniser Seramik, Türkiye’den Amerika ve İsrail'e gerçekleştirilen seramik ihracatının önemli bir kısmını tek başına karşılıyor.

SERAMİKTE 2020 HEDEFİ

Sektörde 20. yılını geride bırakan Graniser Seramik, 2016 yılında 240 milyon TL ciro rakamına ulaşan bir marka olarak, 2017 yılı sonunda 350 milyon TL, 2020 sonunda ise organik ve inorganik büyümelerle 1 milyar TL ciro hedefliyor. 60 milyon TL yatırımla devreye aldığı Yer Karosu 5 üretim hattı ile yıllık üretim kapasitesini 22 milyon metrekareye çıkaran Graniser Seramik, bu yatırıma ek olarak 2018’de 50 milyon TL yatırımla kapasitesini 25 milyon metrekareye çıkaracak.

fabrika